Κόσμος|06.06.2023 21:24

Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τα σύνορά της»

Μαρία Ζαχαράκη

Στη «συντηρητική επανάσταση» οφείλει τη μεγάλη επιτυχία της η εδώ και 21 χρόνια διακυβέρνησή του στην Τουρκία δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εισάγοντας έναν καινούριο όρο για την πολιτική που ασκεί εδώ και 2 δεκαετίες.

«Το αποφασιστικό στοιχείο της γέφυρας που έχουμε χτίσει από το παρελθόν στο μέλλον είναι η συντηρητική επανάσταση», διακήρυξε μετά το τέλος της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, που προέκυψε από τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Στη συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η οικονομία, αλλά και η γραμμή που πρόκειται να ακολουθήσει στην εξωτερική πολιτική. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει και πάλι για μία Τουρκία μεγαλύτερη από τα σύνορά της.

«Κανείς δεν μπορεί να λυγίσει τους καρπούς μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχει καταστεί σαφές ότι όσοι διαβάζουν τη διπλωματία, όπως και την πολιτική, με τα παλιά στενά καλούπια είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη από 780.000 km²».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζοντας την επιχειρησιακή, ανθρωπιστική και ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Αναφορικά με το καυτό θέμα της Οικονομίας, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε και πάλι μονοψήφιο πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ επανέλαβε ξανά τον ουτοπικό στόχο η Τουρκία να γίνει μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

«Όπως ακριβώς μειώσαμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια ποσοστά στο παρελθόν, το ίδιο ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε και πάλι», είπε, ενώ προανήγγειλε εξέταση από το οικονομικό επιτελείο νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

«Το κόστος ζωής θα σταματήσει να απασχολεί την ημερήσια διάταξη του πολίτη. Βλέπουμε τα τελευταία στοιχεία ως ένα μήνυμα», είπε, αναφερόμενος στη μείωση του πληθωρισμού το Μάιο κάτω του 40%.

Ένας από τους μετεκλογικούς στόχους του Τούρκου προέδρου αποτελεί κι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος. «Θα καταθέσουμε εκ νέου στο κοινοβούλιο την πρότασή μας για συνταγματική τροποποίηση, την οποία θέσαμε στην ημερήσια διάταξη πριν από τις εκλογές», ενώ τόνισε ότι οι δύο πυλώνες της πολιτικής του θα είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη.

«Θα είμαστε ο φορέας της υλοποίησης δύο εννοιών. Η μία είναι η σταθερότητα και η δεύτερη η εμπιστοσύνη. Θα οικοδομήσουμε τον Αιώνα της Τουρκίας με σταθερότητα και εμπιστοσύνη», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΥπουργικό ΣυμβούλιοΤουρκία