Κόσμος|08.06.2023 21:48

Επίθεση με μαχαίρι εναντίον παιδιών στη Γαλλία: Σοκαρισμένη η πρώην σύζυγος του δράστη - «Θεέ μου ήταν τόσο ευγενικός»

Newsroom

Παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του 32χρονου που σκόρπισε τον τρόμο το πρωί της Πέμπτης, μαχαιρώνοντας τέσσερα παιδιά και έναν ηλικιωμένο, σε πάρκο στην πόλη Ανεσί της Γαλλίας.

Η πρώην σύζυγός του, σοκαρισμένη, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και τόνισε πως είχε φτάσει στη Γαλλία πριν από οκτώ μήνες προερχόμενος από τη Σουηδία όπου ζούσε προηγουμένως, επειδή δεν κατάφερε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα

Η νεαρή γυναίκα, που μοιραζόταν τη ζωή της μαζί του μέχρι τον περασμένο χρόνο στη νοτιοδυτική Σουηδία, εξέφρασε αμφιβολίες για την πράξη που αποδίδεται στον Αμπνταλμασίχ Χ., 31 ετών, από τον οποίο πήρε διαζύγιο πριν από μερικούς μήνες.

«Δεν ξέρω τι του συνέβη, αυτό που μου λέτε, είναι τρομερό. Όμως δεν έχω επαφή μαζί του, δεν ξέρω πού ζει, ούτε πώς πάει ψυχολογικά», εξομολογήθηκε η πρώην σύζυγος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί προκάλεσε έξι τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων τεσσάρων παιδιών 22 έως 36 μηνών, σε πάρκο κοντά στη λίμνη του Ανεσί. «Αυτός; (...) Θεέ μου, ήταν τόσο ευγενικός, δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε η νεαρή γυναίκα όταν έμαθε το νέο.

«Συναντηθήκαμε στην Τουρκία, ερωτευθήκαμε και ήρθαμε εδώ (στη Σουηδία). Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, αλλά δεν μπόρεσε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο AFP.

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη - Tρομακτικά βίντεο

Παγωτατζής, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πάρκο, είπε μιλώντας στο CNEWS τον είχε δει σε αυτό πρόσφατα κι φαινόταν νευρικός. «Τον είχα ξαναδεί, καθόταν σε ένα παγκάκι εδώ και 2 – 3 ημέρες. Ήταν νευρικός, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι επρόκειτο να κάνει κάτι τέτοιο. Κοίταζε τη λίμνη όπως θα κοίταζε ο καθένας τη λίμνη. Είναι ένα μέρος όπου συνοδοί και γονείς φέρνουν μικρά παιδιά για να παίξουν. Συχνά το πρωί βλέπω περίπου 15 νήπια στη παιδική χαρά και η ατμόσφαιρα είναι φανταστική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο BFM TV πως ο άνδρας «Πήδηξε (μέσα στην παιδική χαρά), άρχισε να φωνάζει και μετά πήγε προς τα καροτσάκια, χτυπώντας κατ’ επανάληψη τα μικρά με μαχαίρι». 

Μακρόν: Απολύτως άνανδρη η επίθεση 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την επίθεση «απολύτως άνανδρη επίθεση», προσθέτοντας πως «το έθνος είναι σε σοκ».

Η γαλλική εθνοσυνέλευση διέκοψε τις εργασίες της τηρώντας ενός λεπτού σιγή. «Υπάρχουν μερικά πολύ μικρά παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και σας προσκαλώ να σεβαστείτε ενός λεπτού σιγή για αυτά, για τις οικογένειές τους, και έτσι, ελπίζουμε, οι συνέπειες αυτή η πολύ σοβαρή επίθεση δεν οδηγεί στο θρήνο του έθνους», δήλωσε ο πρόεδρος.

Η στιγμή της επίθεσης - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Βίντεο που ανέβηκε στα social media δείχνει τον 32χρονο να τρέχει μέσα στο πάρκο, κραδαίνοντας μαχαίρι. Στη συνέχεια μπαίνει στην παιδική χαρά και προσεγγίζει μια γυναίκα με το παιδί της και το μαχαιρώνει. Ένα ζευγάρι που βρίσκεται δίπλα τους τρέχει για να σωθεί με το μωρό του αγκαλιά.

Στο βίντεο διακρίνεται και ένας άνδρας, ο οποίος ακολουθεί τον δράστη από την πρώτη στιγμή της και φορώντας την τσάντα σαν ασπίδα επιχειρεί να τον ακινητοποιήσει.

Σημειώνεται ότι τρία από τα θύματα του, δύο ανήλικοι και ο ενήλικας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μαχαίριεπίθεση με μαχαίριΓαλλίαδράστηςειδήσεις τώρα