Κόσμος|23.06.2023 07:05

Υποβρύχιο στον Ατλαντικό: Έρευνες για τα αίτια της «καταστροφικής κατάρρευσης» τους σκάφους - Σχεδόν αδύνατη η εύρεση των σορών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Με τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος για τους πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan το οποίο χάθηκε στον Ατλαντικό, ενώ κατευθυνόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού. Το σκάφος φαίνεται ότι ανατινάχθηκε με την αμερικανική ακτοφυλακή να επιβεβαιώνει πως τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον αχανή βυθό, ανήκουν στο μοιραίο σκάφος, ενώ σημείωσε πως βρέθηκαν πέντε μεγάλα κομμάτια του σκάφους. 

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής - Οι τελευταίες εξελίξεις

  • Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσαν ότι τα ευρήματα των συντριμμιών δείχνουν αποτέλεσμα μιας "καταστροφικής κατάρρευσης" του σκάφους που μετέφερε τους πέντε επιβάτες.
  • Το σημείο του μοιραίου ατυχήματος πιστεύεται ότι βρισκόταν σε απόσταση 487 μέτρων (1.600 πόδια) από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού.
  • Πέντε σημαντικά κομμάτια ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια γύρω από την περιοχή του Τιτανικού. Ανάμεσά τους, ένας κώνος μύτης, έξω από το κύτος πίεσης, και ένα μεγαλύτερο πεδίο συντριμμιών.
  • Η αμερικανική ακτοφυλακή δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν θα μπορέσει να εντοπίσει τις σορούς των θυμάτων. «Πρόκειται για ένα απίστευτα δύσκολο περιβάλλον» δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
  • Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των θορύβων που εντοπίστηκαν την Τετάρτη με το υποβρύχιο Titan.
  • Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ερευνά το σημείο του πεδίου των συντριμμιών
  • Η αμερικανική ακτοφυλακή θα αρχίσει να αποστρατεύει το προσωπικό της μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

«Καταστροφική έκρηξη»

Ειδικότερα, ο συντονιστής της έρευνας ανακοίνωσε χθες ότι το πρωί ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ROV από το σκάφος Horizon Artic εντόπισε τον ουραίο κώνο του υποβρύχιου σκάφους Titan σε απόσταση περίπου 1600 ποδών από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Και βρέθηκαν επιπλέον συντρίμμια, τα οποία συνάδουν με την καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό Λιμενικό, ειδοποιήθηκαν άμεσα οι οικογένειες.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσαν ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) που επιχειρούν στον πυθμένα γύρω από τον Τιτανικό θα παραμείνουν στο σημείο. Εκτιμάται πως η απώλεια του υποβρυχίου οφείλεται σε «καταστροφική έκρηξη».

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναφέρει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες για το σχετικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ανάσυρση. Πρόκειται για ένα «απίστευτα πολύπλοκο περιβάλλον» στον πυθμένα της θάλασσας, δύο μίλια κάτω από την επιφάνεια, λέει ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ.

Επιπρόσθετα, ο υποναύαρχος δήλωσε πως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να ανασύρει τις σορούς των πέντε επιβατών. «Πρόκειται για ένα απίστευτα αμείλικτο περιβάλλον», προσθέτει.

Ο υποναύαρχος επεσήμανε πως τα συντρίμμια συνάδουν με μια «καταστροφική κατάρρευση» του σκάφους: «Πρόκειται για ένα απίστευτα ανελέητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας και τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική κατάρρευση του σκάφους».

«Οι επιβάτες δυστυχώς έχουν χαθεί», λέει η ΟceanGate

Νωρίτερα, η OceanGate, διαχειρίστρια εταιρεία του Titan, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «δυστυχώς πιστεύουμε πως και οι 5 επιβάτες έχουν χαθεί».

Η ανακοίνωση: «Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι και θρηνούν βαθιά για αυτή την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνωμονούσα για τους αμέτρητους άνδρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επιτάχυναν εκτεταμένους πόρους και εργάστηκαν τόσο σκληρά για την αποστολή αυτή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους για την ανεύρεση αυτών των πέντε εξερευνητών και τις ημέρες και νύχτες ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματός μας και των οικογενειών τους. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για κάθε μέλος της οικογένειας αυτών που χάθηκαν στη θάλασσα. Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ οδυνηρής στιγμής».

Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

«Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα»

«Είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο ειδικός στις έρευνες και φίλος δύο εκ των πέντε μελών του πληρώματος του υποβρυχίου, Ντέιβιντ Μέρνς, μετά την ανακοίνωση του θανάτου των πέντε.

«Ειλικρινά είναι αυτό που φοβόμουν όταν έλαβα το τηλεφώνημα» πρόσθεσε στο BBC.

Εξήγησε ότι όσοι ανήκουν όσοι κάνουν τέτοιες εξερευνήσεις ξέρουν τους κινδύνους μιας τέτοιας αποστολής, αλλά όταν μαθαίνεις τέτοια νέα σφίγγεται το στομάχι - ιδίως όταν πρόκειται για έναν φίλο.

«Το να ακούς ότι ένας πατέρας και ένας γιος έκαναν αυτή την κατάδυση την Ημέρα του Πατέρα είναι επίσης στενάχωρο, έτσι δεν είναι;» συνέχισε.

Όπως είπε «μόνη παρηγοριά είναι ότι δεν υπέφεραν για τέσσερις ημέρες, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο».

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των επιβαινόντων 

Τα βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε η αμερικανική ακτοφυλακή.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους γενικούς προξένους της Γαλλίας και της Βρετανίας για να διασφαλίσουμε ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι και ότι οι ανησυχίες τους αντιμετωπίζονται πλήρως» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου.

Οι πέντε επιβαίνοντες

Οι πέντε νεκροί επιβαίνοντες του υποβρυχίου που οι σοροί τους θα είναι δύσκολο να βρεθούν είναι:

Χάμις Χάρντινγκ

Ο 58χρονος Βρετανός εξερευνητής διέυθυνε την Action Aviation, μια αντιπροσωπεία ιδιωτικών τζετ με έδρα το Ντουμπάι και είχε πετύχει πολλά εξερευνητικά κατορθώματα.

Είχε επισκεφθεί πολλές φορές τον Νότιο Πόλο -μία φορά με τον πρώην αστροναύτη Μπαζ Όλντριν- και είχε πετάξει στο διάστημα το 2022 με την πέμπτη επανδρωμένη με άνθρωπο πτήση της Blue Origin.

 

Κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χρόνου παραμονής σε πλήρες βάθος ωκεανού κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο βαθύτερο σημείο της Τάφρου των Μαριανών.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχε αναφέρει στο Facebook ότι η αποστολή ήταν «πιθανότατα η πρώτη και μοναδική το 2023» λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, απ' όπου ξεκινούν οι αποστολές.

Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταούντ

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταούντ, 48 ετών, προερχόταν από μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Πακιστάν. Βρισκόταν στο υποβρύχιο με τον γιο του, Σουλεμάν, έναν 19χρονο φοιτητή.

Ζούσε με τη σύζυγό του, Κριστίν, και το άλλο του παιδί, την Αλίνα, στο Σέρμπιτον, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, αλλά η οικογένεια βρισκόταν για ένα μήνα στον Καναδά πριν από την κατάδυση.

Ο Σαχζάντα ήταν αντιπρόεδρος του πακιστανικού ομίλου Engro Corporation, ο οποίος είναι μια μεγάλη εταιρεία λιπασμάτων.

Δούλευε στο Ίδρυμα Dawood της οικογένειάς του, καθώς και στο Ινστιτούτο SETI -έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια που αναζητά εξωγήινη ζωή.

Ο Σαχζάντα ήταν επίσης υπέρμαχος δύο φιλανθρωπικών οργανώσεων που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος - του British Asian Trust και του Prince's Trust International. Εκπρόσωπος του Παλατιού είχε δηλώσει προ ημερών ότι ο βασιλιάς ζήτησε να ενημερώνεται πλήρως για την επιχείρηση διάσωσης και ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι με όλους όσους βρίσκονται στο πλοίο».

Πολ-Ανρί Ναργκελέ

Ο Ναργκελέ, 77 ετών, πρώην δύτης του γαλλικού ναυτικού, βρισκόταν επίσης στο σκάφος.

Με το παρατσούκλι «Mr Titanic», είχε περάσει περισσότερο χρόνο στο ναυάγιο από οποιονδήποτε άλλο εξερευνητή και ήταν μέλος της πρώτης αποστολής που το επισκέφθηκε το 1987, μόλις δύο χρόνια μετά την ανεύρεσή του.

Ο 77χρονος ήταν διευθυντής υποβρύχιας έρευνας σε μια εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα του ναυαγίου του Τιτανικού.

Σύμφωνα με το εταιρικό προφίλ, ο Ναργκελέ είχε επιβλέψει την ανάκτηση χιλιάδων αντικειμένων του Τιτανικού, συμπεριλαμβανομένου του «μεγάλου κομματιού», ενός τμήματος του κύτους του πλοίου βάρους 20 τόνων.

Στόκτον Ρας

Ο Στόκτον Ρας, 61 ετών, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ταξίδια του Τιτανικού, και η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει πως βρίσκεται στο πλοίο.

Ήταν έμπειρος μηχανικός, ο οποίος είχε σχεδιάσει στο παρελθόν ένα πειραματικό αεροσκάφος και είχε εργαστεί σε άλλα μικρά υποβρύχια σκάφη.

Ο Ρας είχε ιδρύσει την εταιρεία το 2009, προσφέροντας στους πελάτες την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του ταξιδιού σε βαθιά θάλασσα και είχε γίνει πρωτοσέλιδο παγκοσμίως το 2021 όταν άρχισε να προσφέρει ταξίδια στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού.

Για 250.000 δολάρια (195.600 λίρες Αγγλίας), η εταιρεία του προσφέρει στους επιβάτες την ευκαιρία να δουν από κοντά ό,τι έχει απομείνει από το διάσημο πλοίο.

Τι θα γίνει μετά;

Σύμφωνα με αναλυτές αυτό που μένει τώρα που βρέθηκαν τα συντρίμμια, είναι να διεξαχθεί έρευνα για το τι συνέβη. Είναι σημαντικό να περιμένουμε τα αποτελέσματα και το συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων για να ανακαλύψουμε τι συνέβη αν και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν έκρηξη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υποβρύχιοΑτλαντικόςέκρηξηειδήσεις τώραΤιτανικός