Κόσμος|11.07.2023 07:50

«Χωριό της Άνοιας» : Μια κοινότητα στο Άμστερνταμ με 188 κατοίκους, ειδικούς επιστήμονες και πολλή μουσική

Newsroom

«Δεν ξέρω ακριβώς»: Η συγκεκριμένη απάντηση ακούγεται πολύ συχνά από τα χείλη όσων ζουν στο «χωριό της Άνοιας». Στο χωριό που βρίσκεται στο Χόγκεβικ του Αμστερνταμ, όλοι οι κάτοικοί έχουν άνοια και ο στόχος της παραμονής τους εκεί είναι η φυσιολογική ζωή.

«Οι άνθρωποι αυτοί με τους οποίους ζεις μαζί θα μπορούσαν να είναι φίλοι σου, οι άνθρωποι που διάλεξες για να ζεις μαζί τους και όχι απλά για να βρίσκονται τριγύρω. Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς και έχουν τις ίδιες ιδέες για τη ζωή, τις ίδιες αξίες και αυτό το αποκαλούμε τρόπο ζωής» τονίζει στο OPEN η Υβόννη Βαν Αμερονγκεν, συνιδρύτρια του χωριού.

Η κοινότητα, χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση και εξυπηρετεί 188 κατοίκους σε 27 σπίτια. Οι κάτοικοι του Χόγκεβικ, οι οποίοι πάσχουν όλοι από άνοια, κινούνται ελεύθερα στο χωριό, κάνουν βόλτα στη γειτονιά,  πηγαίνουν σε σουπερμάρκετ, ακόμη και στο κομμωτήριο!

Το Χόγκεβικ είναι στελεχωμένο με ειδικά  εκπαιδευμένους νοσηλευτές, γιατρούς, ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές. Οι άνθρωποι με άνοια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ,η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο.

Για τη σύζυγο του Μπεν που μένει εκεί, το πιο σκληρό πράγμα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι είναι η έλλειψη επικοινωνίας.

«Η επικοινωνία. Μπορείς να καταλάβεις  ότι χάνεις πάρα πολλά πράγματα, Αλλά είναι ευγενικός άνθρωπος, δεν είναι επιθετικός και αυτό είναι υπέροχο» αναφέρει η σύζυγός του.

Όταν το Χόγκεβικ άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του υπήρχαν περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με άνοια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Νόσου Αλτσχάιμερ. Σήμερα αυτός ο αριθμός ξεπερνάει τα 55 εκατομμύρια και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα φθάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Ξεχάσαμε ότι οι άνθρωποι με άνοια είναι άρρωστοι που  τους βάζουμε σε   μια καρέκλα και περιμένουμε να πεθάνουν. Είναι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν χρήσιμα πράγματα μέσα στη μέρα. Ξέρουν και είναι χαρουμενοι που έχουν αυτήν την ελευθερία» τονίζει ο συνιδρυτής του χωριού, Ελοι Βαν Χολ. 

Σημειώνεται ότι ελπίδες για την αντιμετώπισή της νόσου Αλτσχάιμερ που μοιάζει με την άνοια ή συνυπάρχει έδωσε η ανακοίνωση αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας ότι το πειραματικό της φάρμακο για το Αλτσχάιμερ επιβράδυνε σημαντικά κατά 35% έως 36%την εξέλιξη της νόσου. Εκτός από την Ολλανδία αντίστοιχα χωριά υπάρχουν σε Νορβηγία Αυστραλία.

Άμστερνταμάνοιαειδήσεις τώραΟλλανδίαχωριό