Κόσμος|07.08.2023 10:50

Θλιβερή εξέλιξη για τον πλανήτη: Έσπασε το ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών - Φόβος για τα θαλάσσια είδη

Newsroom

Οι ωκεανοί έφτασαν στη θερμότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς «τραβούν» τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή, με τις συνέπειες για τον πλανήτη Γη να είναι τρομακτικές. Η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε το ρεκόρ του 2016 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, Copernicus.

Έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου! Αυτό είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο για αυτή την εποχή.

Οι ωκεανοί αποτελούν ζωτικό παράγοντα ρύθμισης του κλίματος. Απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και καθορίζουν τα καιρικά φαινόμενα. Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο από αυτό το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα. Και μπορεί επίσης να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων που εκβάλλουν στον ωκεανό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC.

Φόβος για τα θαλάσσια είδη

Οι θερμότεροι ωκεανοί και τα κύματα καύσωνα διαταράσσουν τα θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και οι φάλαινες, καθώς μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων υδάτων, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να επηρεαστούν οι πληθυσμοί των ψαριών.

Μάλιστα, ορισμένα αρπακτικά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, μπορούν να γίνουν επιθετικά καθώς μπερδεύονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Το νερό μοιάζει με μπανιέρα όταν πηδάς μέσα», λέει η Δρ Kathryn Lesneski, η οποία μελετά ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα στον Κόλπο του Μεξικού για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. «Υπάρχει εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών σε ρηχούς υφάλους στη Φλόριντα και πολλά κοράλλια έχουν ήδη πεθάνει», προσθέτει.

«Υποβάλλουμε τους ωκεανούς σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι έχουμε κάνει ποτέ στην ιστορία», λέει ο Δρ Matt Frost, από το θαλάσσιο εργαστήριο του Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ρύπανση και η υπεραλίευση αλλάζουν επίσης τους ωκεανούς.

Διερευνάται το γιατί

Οι επιστήμονες διερευνούν γιατί οι ωκεανοί είναι τόσο θερμοί αυτή τη στιγμή, αλλά λένε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις θάλασσες θερμότερες, καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη θερμότητα θα απορροφάται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να τους σταθεροποιήσουμε και να τους επαναφέρουμε εκεί που ήταν», εξηγεί ο Δρ Burgess.

Το νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά το ρεκόρ του 2016, όταν η φυσική κλιματική διακύμανση El Nino βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και στην πιο ισχυρή της μορφή.

ωκεανοίΩκεανόςεπιστήμονεςκλιματική αλλαγήπεριβάλλον