Κόσμος|12.08.2023 18:20

Απάνθρωπο: Διάσημη ορειβάτης προσπερνά ετοιμοθάνατο αχθοφόρο – Δήλωσε «χαρούμενη που έσπασε ρεκόρ» - Δείτε βίντεο

Newsroom

Οργή έχει προκληθεί από βίντεο που δείχνει τη διάσημη Νορβηγίδα ορειβάτη Κριστίν Χαρίλα και την ομάδα της να προσπερνούν τραυματία αχθοφόρο στο βουνό Κ2 του Πακιστάν, το δεύτερο ψηλότερο στον κόσμο, στην προσπάθειά τους να καταρρίψουν ρεκόρ.

Ο 27χρονος αχθοφόρος από το Πακιστάν, πατέρας 3 παιδιών, αργότερα καταλήγει νεκρός ενώ παράλληλα η Χαρίλα δημοσιεύει βίντεο στο οποίο δηλώνει «πολύ χαρούμενη για την κατάρριψη του ρεκόρ».

Οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα μίσους και απειλές, με την ίδια να σπεύδει να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «η ομάδα της έκανε ότι ήταν δυνατόν για να σώσει τον άτυχο ανθοφόρο».

Ερωτήματα

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μεταξύ των ερωτημάτων που κλήθηκε να απαντήσει η επιτροπή που διερευνά το περιστατικό είναι: Τι ακριβώς συνέβη στον Χασάν στις 27 Ιουλίου; Έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να σωθεί η ζωή του; Θα έπρεπε να του επιτραπεί να ανέβει εκεί πάνω με βάση τις ορειβατικές του ικανότητες; Ήταν επαρκώς εξοπλισμένος για την εργασία του ως αχθοφόρος σε μεγάλο υψόμετρο στον Κ2; Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι ξεκάθαρα «όχι».

Η χήρα του Χασάν δήλωσε στον Αυστριακό ορειβάτη Βίλχελμ Στάιντλ και στον Γερμανό σκηνοθέτη Φίλιπ Φλέμιγκ κατά τη διάρκεια της συλλυπητήριας επίσκεψής τους ότι ο σύζυγός της στο παρελθόν είχε μεταφέρει εξοπλισμό μόνο μέχρι τον καταυλισμό βάσης του Κ2 σε ύψος περίπου 5.100 μέτρων. Αυτή τη φορά, όμως, ο 27χρονος Χασάν είχε ξεκινήσει ένα οδοιπορικό σε πάνω από 8.000 μέτρα επειδή χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει την ιατρική περίθαλψη της άρρωστης μητέρας του. Ο Χασάν υποστήριξε την ομάδα που εξασφάλισε τη διαδρομή προς την κορυφή με σχοινιά. Περίπου 200 ορειβάτες προσπαθούσαν να φτάσουν στην κορυφή εκείνη την ημέρα, και περίπου οι μισοί από αυτούς τα κατάφεραν.

Ο Χασάν δεν διέθετε μόνο την απαραίτητη εμπειρία σε ακραία υψόμετρα, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η Νορβηγίδα ορειβάτης Κρίστιν Χαρίλα σημείωσε ότι ο αχθοφόρος σε μεγάλο υψόμετρο δεν φορούσε στολή κατάδυσης ή μάσκα οξυγόνου. Ήταν μεταξύ εκείνων που έφτασαν στην κορυφή, με την υποστήριξη του Νεπαλέζου οδηγού βουνού Tenjen Sherpa.

«Δεν φταίει κανείς»

Η Χαρίλα λέει ότι τις τελευταίες ημέρες δέχεται κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να βοηθήσει τον Χασάν και δέχεται ακόμη και απειλές θανάτου. Τώρα απάντησε με μια δήλωση στον ιστότοπό της. «Κανείς δεν έφταιγε γι' αυτό, δεν μπορείτε να σχολιάζετε όταν δεν καταλαβαίνετε την κατάσταση», έγραψε.

 

«Αυτό συνέβη στο πιο επικίνδυνο σημείο του πιο θανατηφόρου βουνού στον κόσμο και θα πρέπει να θυμάστε ότι στα 8000+ μέτρα, το ένστικτο της επιβίωσης επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνετε».

Είπε ότι η ομάδα της φρόντισε αμέσως τον Χασάν όταν ξαφνικά γλίστρησε για ανεξήγητο λόγο και αρχικά κρεμάστηκε ανάποδα στο σχοινί. Ο εικονολήπτης της, είπε, πέρασε περίπου δυόμισι ώρες στο πλευρό του Πακιστανού και του χορήγησε οξυγόνο.

ορειβάτηςΠακιστάνειδήσεις τώρα