Κόσμος|20.08.2023 06:44

Η Τουρκία αντιδρά, τα «ρίχνει» στην Ελλάδα και τάσσεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων - Παρόλα αυτά, σύμβουλος του Ερντογάν «βλέπει» θετικό κλίμα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία άρχισε να αντιδρά και να τάσσεται, όπως είναι φυσικό, στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Επιμένει ότι ο δρόμος στην «νεκρή ζώνη» της Κύπρου γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους, για να έχουν οι Τουρκοκύπριοι πρόσβαση στο νερό και σε υπηρεσίες υγείας.

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Τσαγατάι Κιλίτς, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ και ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αποδίδουν την ευθύνη της έντασης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Ερντογάν, δεν αποκλείει και περαιτέρω ένταση, προειδοποιώντας ότι η τουρκική πλευρά θα απαντήσει καταλλήλως.

Παρόλα αυτά, το κλίμα είναι θετικό, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ερντογάν

Κι ενώ σοβεί αυτή η ένταση στην Κύπρο, ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα πολιτικής ασφάλειας αποκάλυψε ότι οι δύο ηγέτες και οι υπουργοί των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας), δηλαδή το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

Γνωρίζαμε για φθινόπωρο, αλλά ο Τσαγατάι Κιλίτς έδωσε πιο ακριβή ημερομηνία. Αποκάλυψε ότι θα γίνει σε λιγότερο από δύο μήνες και ότι γίνονται ήδη διεργασίες και προετοιμασίες. Επίσης, έκανε λόγο για θετικό κλίμα με την Ελλάδα, παρά τα όσα γίνονται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας.

Άρα, η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ξεκινήσει σε ελληνικό έδαφος σε έναν μήνα και κάτι.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚύπροςελληνοτουρκικάΤουρκοκύπριοιελληνοτουρκικές σχέσεις