Κόσμος|07.09.2023 06:00

Ενθουσιασμένη με τον Γεραπετρίτη η Τουρκία: Όλοι μιλούν για νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά αλλά η Άγκυρα βλέπει την Ελλάδα ως... μέσο

Μαρία Ζαχαράκη

Ενθουσιασμένος ο τουρκικός Τύπος και οι Τούρκοι αναλυτές με τον Γεραπετρίτη: Μιλούν όλοι για νέα περίοδο με την Ελλάδα και για επιστροφή στη νηνεμία. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι συνομιλίες των δύο και πλέον ωρών στην Άγκυρα επισφράγισαν τη νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν ακόμη και στα τουρκικά πρωτοσέλιδα: «Κοινή επωδός», «Νέα περίοδος, νέα εποχή, νέα σελίδα με την Ελλάδα», «Τίποτα το αρνητικό»...

Ακόμη και η εθνικιστική Μιλιέτ, Γενί Σαφάκ κλπ. χαιρέτισαν την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ: «Ζωγράφισε ένα πολύ πιο ρεαλιστικό πορτρέτο στην Άγκυρα. Ελπίζουμε αυτή η ατμόσφαιρα ειρήνης να διαρκέσει».

«Θέλουμε καλές σχέσεις και χουζούρι», υπογράμμιζε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος την Τετάρτη.

Η Άγκυρα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Δύση

Πέρα από το αποτύπωμα που άφησε ο Γεραπετρίτης με την ψύχραιμη και σοβαρή παρουσία του, η Άγκυρα βλέπει την Αθήνα τώρα ως το μέσο για να ανοιχτούν οι πόρτες της Δύσης. Δεν είναι τυχαίο που το κρατικό πρακτορείο Αναντολού έλεγε ότι η επίσκεψη Γεραπετρίτη αποτελεί το έναυσμα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και της προσέγγισης με τις ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια, η Άγκυρα αυτή τη στιγμή ίσως να μην ενδιαφέρεται ακόμη τόσο για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, όσο για να της ανοίξει την πόρτα της Δύσης.

Εύστοχος ένας τίτλος σήμερα που έκανε λόγο για «Διπλωματία Συρτάκι», ότι δηλαδή η Ελλάδα αποτελεί το μέσο για να λειανθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Κογκρέσο, ώστε να δώσει τα F-16 στην Τουρκία.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΤουρκίαελληνοτουρκικά