Κόσμος|27.09.2023 12:22

Η Άγκυρα διαψεύδει πώληση της Αγίας Σοφίας στο Βατικανό

Μαρία Ζαχαράκη

Ανακοίνωση του Κέντρου Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας διαψεύδει είδηση που διακινήθηκε σε ορισμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία «η Αγία Σοφία πωλήθηκε στο Βατικανό για 38 δισεκατομμύρια δολάρια», ενώ ρητώς αναφέρεται «ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης της».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Παρακαλείστε να μην πιστεύετε τους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την Αγία Σοφία που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες με ειδήσεις όπως: "Έχει πωληθεί" και "Η αποκατάσταση θα διαρκέσει 50 χρόνια και θα κλείσει κατά την διαδικασία αυτή"».

Τι λένε Τούρκοι επιστήμονες για την αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας   

Οι πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Ιλμπέρ Ορτάιλί ότι η παρουσία πολλών επισκεπτών μπορεί να φθείρει την Αγία Σοφία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς το ερώτημα «Είναι η Αγία Σοφία πραγματικά ασφαλής ή όχι;».

Ο καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ απαντά στην εφημερίδα Μιλιέτ για το αν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κατάρρευση από τη μη ανθεκτικότητα των υπογείων σηράγγων του μνημείου.

Ο Χασάν Φιράτ Ντικέρ υποστηρίζει ότι «ορισμένες από τις υπόγειες κατασκευές της Αγίας Σοφίας χρειάζονται επειγόντως καθαρισμό και επισκευή, καθώς έχουν παραμεληθεί επί αιώνες. Η ελεύθερη είσοδος στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τέμενος αύξησε φυσικά τον αριθμό των επισκεπτών. Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον καθιστά δύσκολο τον έλεγχο όσων εισέρχονται και μερικές φορές προκαλεί ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η επίσκεψη σε αυτό το αρχαίο μνημείο είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και ευγένειας. Όσοι έρχονται στην Αγία Σοφία τόσο για λατρεία όσο και για επίσκεψη θα πρέπει να το συνειδητοποιούν αυτό. Οι δυσμενείς συνθήκες υγρασίας που δημιουργεί στο εσωτερικό του ο υπερβολικός αριθμός επισκεπτών μπορεί να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την αποκόλληση και καταστροφή του κύριου θόλου και των ψηφιδωτών της οροφής. Μια ρύθμιση για το διαχωρισμό των επισκεπτών και των πιστών μπορεί να μειώσει την πυκνότητα στο εσωτερικό. Έτσι, το πρόβλημα εξαερισμού στο εσωτερικό μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν παραδείγματα στον κόσμο όπου η χρήση της λατρείας και της επίσκεψης διαχωρίζεται σε μνημειακά μνημεία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, όλες οι υπεύθυνες διοικήσεις προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να προστατεύσουν την Αγία Σοφία στο μέτρο των οικονομικών και τεχνικών δυνατοτήτων τους και το κάνουν ακόμη και σήμερα.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρόκειται να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επισκευή της Αγίας Σοφίας στην ιστορία της Δημοκρατίας. Η διαφορά αυτής της επισκευής από τις προηγούμενες είναι ότι σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί το κτίριο ολιστικά και όχι μερικώς. Το γεγονός ότι η Αγία Σοφία θα αντιμετωπιστεί με μια ολιστική προσέγγιση μαζί με τους μιναρέδες της, το κάλυμμα της οροφής, τις προσόψεις και τις υπόγειες κατασκευές της, θα επιτρέψει να επιλυθούν πολλά προβλήματα μαζί. Διατηρώντας την Αγία Σοφία υπό συνεχή παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, τα μικρά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν πριν μεγαλώσουν και οι μεγάλες αποκαταστάσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κυρίως δομικό πρόβλημα εντοπίζεται στα δομικά στοιχεία γύρω από τον τρούλο και όχι στον ίδιο τον τρούλο. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα του σεισμού για την Αγία Σοφία δεν είναι σημερινό και θα συνεχίσει να υφίσταται όσο υπάρχει το κτήριο».

Πρόκληση ζημιών στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας 

Το 12ο Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει να εξετάζει την υπόθεση πρόκλησης φθοράς στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας.

Σε βάρος του κατηγορούμενου Ατίφ Κασάρ, ο οποίος φέρεται να έσπασε την πόρτα, κατατέθηκε μήνυση για «πρόκληση ζημιάς σε δημόσια περιουσία, σε χώρους λατρείας και κοιμητηρίων» και ζητήθηκε ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη. 

Ενδεικτικοί τίτλοι δημοσιευμάτων:

Haberturk: «Η υπόθεση της σπασμένης ξύλινης πόρτας της Αγίας Σοφίας»

Hurriyet: «Ερώτημα για την πόρτα της Αγίας Σοφίας» και υπότιτλο «Ζητήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών για τον Ατίφ Κασάρ, ο οποίος φέρεται να έσπασε την ιστορική πόρτα που εμποδίζει την πρόσβαση στους επάνω ορόφους της Αγίας Σοφίας»

Ntv: «Καθορίστηκε η ποινή που ζητήθηκε στην υπόθεση για το σπάσιμο της πόρτας της Αγίας Σοφίας»

Sozcu: «Εκδικάστηκε η υπόθεση για το σπάσιμο της πόρτας της Αγίας Σοφίας»

Cnn Turk: «Αποκαλύφθηκε η μαρτυρία του μάρτυρα στην υπόθεση σπάσιμο της πόρτας του τζαμιού της Αγίας Σοφίας»

Evrensel: «Έσπασε την πόρτα της Αγίας Σοφίας και είπε ‘Απλά την έσπρωξα’»

Gercek Gundem: «Έσπασε άλλη μια πόρτα της Αγίας Σοφίας : «Απλά την έσπρωξα»

Ulusal Kanal: «Έφαγαν και πάλι την πόρτα της Αγίας Σοφίας; Άλλη μια πόρτα έσπασε! Αναφωνήσαμε ‘Τί άλλο;!’»

Karar: «Έσπασε άλλη μια πόρτα της Αγίας Σοφίας, η υπεράσπιστή του μας άφησε άφωνους: ‘Απλώς την έσπρωξα’»

Tele1: «Έσπασε αυτή τη φορά η πόρτα της Αγίας Σοφίας που προηγουμένως είχε φθαρεί!»

ειδήσεις τώραΤουρκίαΑγία Σοφίαζημιές