Κόσμος|09.10.2023 23:30

Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά ενδεχόμενης αμνηστίας σε Καταλανούς αυτονομιστές

Newsroom

Την Κυριακή (08/10), δεκάδες χιλιάδες πολίτες ενώθηκαν με συντηρητικούς και ακροδεξιούς πολιτικούς ηγέτες της Ισπανίας και διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εξετάσει το ενδεχόμενο αμνηστίας σε αυτονομιστές που, πριν από έξι χρόνια, συμμετείχαν στην αποτυχημένη, παράνομη και μονομερή προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωνε η ομάδα Societat Civil Catalana, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, συγκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των αυτονομιστικών κομμάτων, ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν, μετά τις εκλογές του Ιουλίου,  μία νέα, σοσιαλιστικής ηγεσίας κυβέρνηση, με «αντάλλαγμα» την προσφορά αμνησίας.

Στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), παρότι στις εκλογές τερμάτισε πρώτο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του απαραίτητου αριθμού βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάληψη των καθηκόντων του στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Με τη στήριξη σκληροπυρηνικών αυτονομιστών μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ο Σάντσεθ

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), με επικεφαλής τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φελίπε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με τις ψήφους του σκληροπυρηνικού αποσχιστικού κόμματος Junts, με ηγέτη τον Κάρλες Πουιτζντεμόν, πρώην περιφερειακό πρόεδρο της Καταλονίας.

Ο τελευταίος, πριν από έξι χρόνια εγκατέλειψε τη χώρα προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη για τον ρόλο του στην οργάνωση της απόπειρας απόσχισης. Είναι ένας από τους εκατοντάδες Καταλανούς ακτιβιστές οι οποίοι θα κληθούν ενώπιον των ισπανικών δικαστηρίων. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι, ο Σάντσεθ, είναι πρόθυμος να εξετάσει την αμνηστία εξαιτίας της υπερβολικής εξάρτησής του από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα και της κυνικής αποφασιστικότητάς του να παραμείνει στην εξουσία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 300.000 άτομα. Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας της Βαρκελώνης κάνουν λόγο για 50.000 συμμετέχοντες. Τον περασμένο μήνα, στη Μαδρίτη, μία παρόμοια πορεία συγκέντρωσε περίπου 40.000 άτομα. 

Πέδρο ΣάντσεθΒαρκελώνηΙσπανίαειδήσεις τώραΚαταλονίααυτονομιστές