Κόσμος|09.10.2023 23:07

Ανελέητες μάχες και λουτρό αίματος σε Ισραήλ και Γάζα: Έτοιμοι για επιχείρηση ευρείας κλίμακας οι Ισραηλινοί - Απειλούν με εκτελέσεις ομήρων οι Παλαιστίνιοι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Την ίδια ώρα, οι φονικές συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή, με τον Ισραηλινό στρατό να ετοιμάζεται για επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε απάντηση για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μελών της.

«Ανοιχτή» σε πολιτικό διάλογο η Χαμάς

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».

Ερωτηθείς αν η ισλαμιστική οργάνωση είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μούσα Άμπου Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε κάτι τέτοιο» και «σε κάθε πολιτικό διάλογο».

Εκατοντάδες νεκροί Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί 90 Παλαιστίνιοι. Σημειώνεται ότι αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ανεβαίνει δραματικά και έχει φτάσει τους 900.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Η Χαμάς ήθελε πόλεμο και θα τον έχει

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε, στο μεταξύ, σε ακόμη ένα διάγγελμα. «Ήθελαν πόλεμο και θα τον έχουν» τόνισε και χαρακτήρισε ISIS τη Χαμάς που «εκτελεί παιδιά». Επιβεβαίωσε ότι η εισβολή στη χώρα του συνεχίζεται καθώς σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων, οι «εχθροί βρίσκονται ακόμη στο Ισραήλ και ο στρατός μας θα κάνει τα πάντα για να τους εξουδετερώσει».

«Τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν, έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας» τόνισε δε, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα για συνέχιση των αντιποίνων. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων από τη Χαμάς, ο Νετανιάχου είχε διαμηνύσει πως οι επιθέσεις δεν θα έμεναν αναπάντητες.

Επανέλαβε, δε, την έκκληση προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ανεβάζοντας το επίπεδο του συναγερμού, ζήτησε η επίτευξη της συσπείρωσης να γίνει άμεσα.

«Σκοπός μας είναι η ενότητα της χώρας. Είμαστε όλοι ενωμένοι αυτή τη στιγμή. Διεξάγουμε μια τεράστια επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν» τόνισε.

«Το πιο σημαντικό είναι να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας. Γνωρίζω ότι όλοι θέλουμε απτά αποτελέσματα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος» συμπλήρωσε.

«Σε οποιοδήποτε μέρος επιχειρεί η Χαμάς θα μετατραπεί σε ερείπια. Αυτό συμβαίνει ήδη και θα συνεχίσει να συμβαίνει» υπογράμμισε ο Νετανιάχου προειδοποιώντας για τη συνέχιση των χτυπημάτων.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ με κάθε τρόπο και οι εχθροί του Ισραήλ καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε, ευχαριστώντας τη Δύση για τη στάση της.

«Όλοι οι εχθροί μας γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ. Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα μείνει στην ιστορία» κατέληξε με νόημα το μήνυμά του κι ενώ η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται κι από το Ιράν έχει ανοίξει δικό της μέτωπο.

Αποκομμένη η Γάζα

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει τους ομήρους εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί κατοικιών στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε σήμερα ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Ομπάιντα είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Εντωμεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν, υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτήν την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης.

Σημειώνεται, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών.

Τονίζεται, τέλος, ότι αυτή η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεκάδες ξένοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις λίστες των νεκρών ή των αγνοουμένων

Την ίδια ώρα, δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλά από τα θύματα συμμετείχαν σε ένα ρέιβ πάρτι στην έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι περισσότεροι από 100.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους είναι οι εξής:

-Ταϊλάνδη: 12 νεκροί, 11 όμηροι

Δώδεκα Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οκτώ τραυματίστηκαν και 11 απήχθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ, οι περισσότεροι ως αγρεργάτες.

-Νεπάλ: 10 νεκροί, 4 τραυματίες.

Το Νεπάλ μετρά δέκα νεκρούς, σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στο Τελ Αβίβ. Άλλοι τέσσερις Νεπαλέζοι τραυματίστηκαν ενώ έχουν χαθεί τα ίχνη ενός πέμπτου.

Στο Ισραήλ ζουν 265 Νεπαλέζοι φοιτητές, οι 17 εκ των οποίων φιλοξενούνταν στο κιμπούτς Αλουμίμ, στα νότια, που στοχοθετήθηκε από τη Χαμάς.

-ΗΠΑ: 9 νεκροί

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο εννέα Αμερικανών πολιτών, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία πληροφορία για ορισμένους πολίτες της και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές για να τους εντοπίσει.

-Ουκρανία: 2 νεκρές

Δύο γυναίκες που ζούσαν στο Ισραήλ «εδώ και πολύ καιρό» σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

-Γαλλία: 2 νεκροί, 8 αγνοούμενοι

Μια Γαλλίδα και ένας Γάλλος σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο προσπαθεί να εξακριβώσει την κατάσταση των Γάλλων πολιτών που δεν έχουν δώσει ακόμη κάποιο στίγμα.

Νωρίτερα, ο βουλευτής Μεγιέρ Χαμπίμπ είπε ότι αγνοούνται «τουλάχιστον 8 Γάλλοι», μεταξύ των οποίων και ο Αβιντάν Τ., 26 ετών, ο οποίος κατάγεται από το Μπορντό και πιστεύεται ότι έχει απαχθεί.

-Βρετανία: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος

Ο 26χρονος Τζέικ Μάρλοου αγνοείται, ανακοίνωσε η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, χωρίς να επιβεβαιώσει αν έχει απαχθεί. Ο Μάρλοου ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στο ρέιβ πάρτι.

Η μητέρα του, η Λάιζα, είπε στην εφημερίδα Jewish News ότι της τηλεφώνησε το Σάββατο στις 4.30 το πρωί και της περιέγραψε την επίθεση με τις ρουκέτες. Μία ώρα αργότερα της έστειλε μήνυμα στο οποίο έλεγε ότι «η σύνδεση είναι κακή, όλα πάνε καλά, θα σε κρατώ ενήμερη, σου το υπόσχομαι».

Από εκείνη τη στιγμή, αγνοείται η τύχη του.

Ο Ναθάνιελ Γιανγκ, 20 ετών, υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό και σκοτώθηκε στα σύνορα, σύμφωνα με την οικογένειά του.

-Καμπότζη: Ένας νεκρός

Ο πρωθυπουργός Χουν Μάνετ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός φοιτητή ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ.

-Γερμανία: Πολλοί όμηροι

Πολλοί Γερμανοί, εκ των οποίων κάποιοι έχουν και την ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν απαχθεί, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγωγή της 22χρονης Σάνι Λουκ, η μητέρα της οποίας είπε ότι την αναγνώρισε σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η νεαρή γυναίκα είχε πάει με φίλους της στο ρέιβ πάρτι.

-Καναδάς: Ένας νεκρός, 2 αγνοούμενοι

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας Καναδός σκοτώθηκε και δύο άλλοι αγνοούνται.

-Μεξικό: 2 όμηροι

Η υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπάρσενα είπε ότι δύο Μεξικανοί έχουν απαχθεί.

-Ρωσία: Τουλάχιστον 4 αγνοούμενοι

Η ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ανέφερε ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με εννέα άτομα, που διέμεναν μόνιμα ή προσωρινά στο Ισραήλ. Οι τέσσερις από αυτούς περιλαμβάνονται στις λίστες των αγνοουμένων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές.

-Βραζιλία: 3 αγνοούμενοι

Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για τρεις αγνοούμενους και έναν τραυματία. Και οι τέσσερις είχαν και την ισραηλινή υπηκοότητα και συμμετείχαν στο ρέιβ πάρτι.

-Παραγουάη: 2 αγνοούμενοι

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αγνοούνται δύο Παραγουανοί, μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ

-Κολομβία: 2 αγνοούμενοι

Ο πρεσβευτής της Κολομβίας είπε ότι έχουν χαθεί τα ίχνη δύο ανθρώπων, της Ιβόν Ρούμπιο και του Αντόνιο Μεσίας Μοτάνιο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την πληροφορία.

-Παναμάς: 1 αγνοούμενη

Η Παναμέζα Νταριέλι Ντενίσες Σάες Μπατίστα περιλαμβάνεται στη λίστα των αγνοούμενων.

-Ιρλανδία: 1 αγνοούμενη

Η 22χρονη Ιρλανδο-ισραηλινή Κιμ Κάμτι συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι. Επικοινώνησε με τους δικούς της για τελευταία φορά στις 7 το πρωί του Σαββάτου, λέγοντας ότι έτρεχε να φτάσει σε ένα αυτοκίνητο για να φύγει, καθώς στην περιοχή έπεφταν ρουκέτες.

ΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΓάζαπόλεμοςνεκροίειδήσεις τώραΙσραήλΛωρίδα της Γάζας