Κόσμος|16.10.2023 23:52

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διεθνής ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την εμπλοκή της Χεζμπολάχ - 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται στην περιοχή

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατρέψει ο πόλεμος στο Ισραήλ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ώρα που ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει την ευρείας κλίμακας, χερσαία επιχείρηση στο Παλαιστινιακό θύλακα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν πως το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, με στόχο να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, για τους ξένους υπηκόους.  Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, αλλά και η Χαμάς διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας πως δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός.

Στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιωτικές δυνάμεις περιμένουν να ανάψει το πράσινο φως για τη χερσαία επιχείρηση. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως συνολικά έχουν σκοτωθεί έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς, στη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γάζα. Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η Χαμάς απαντά με εκτοξεύσεις ρουκετών προς το κεντρικό και Νότιο Ισραήλ, όπου εκκενώνονται κοινότητες.

Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον αμερικανικό εταίρο του Sky, το NBC News. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη (ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα συμβεί). Ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί να μη σταλούν στο Ισραήλ ή στη Γάζα και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε άλλη κοντινή χώρα. Τα στρατεύματα που θα σταλούν στην περιοχή θα έχουν πληθώρα ειδικοτήτων - όπως ιατρική υποστήριξη και αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών.

Στον Βορρά του Ισραήλ, ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του από επίθεση της Χεζμπολάχ. Η σιϊτική οργάνωση έδωσε βίντεο της επίθεσης στη δημοσιότητα, στο οποίο ο στρατιώτης διακρίνεται επάνω στο άρμα μάχης, δευτερόλεπτα προτού το χτυπήσει ρουκέτα. Την ίδια ώρα, το δράμα των αμάχων στη Γάζα δεν έχει τέλος καθώς, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τέσσερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ομαδικοί τάφοι στη Γάζα

Ο Ισραηλινός στρατός έδωσε νέα διορία για τη διέλευση αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το Νότο κι ενώ οι νεκροί αγγίζουν τους 2.800 ανθρώπους. Τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει, ανοίγονται πλέον ομαδικοί τάφοι για τις σορούς των θυμάτων. Σοροί τοποθετούνται ακόμη και σε φορτηγά ψυγεία που μεταφέρουν παγωτά. Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια των κτιρίων που βομβαρδίστηκαν. 

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαφανίσει τη Χαμάς ενώ, στην κρίση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, που κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» ενδεχόμενη απόφαση του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα. Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, διαχώρισε τη θέση του από τη Χαμάς, δηλώνοντας  πως οι ενέργειες της οργάνωσης δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό της Παλαιστίνης και ζήτησε την απελευθέρωση των φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν  συνέπειες, αν ο πόλεμος στην Γάζα διευρυνθεί ενώ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραχίμ Ραΐσι είχαν επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Και ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, προέτρεψε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Χαμάς.

ΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΗΠΑΠαλαιστίνηΤζο ΜπάιντενΛωρίδα της ΓάζαςΜπένιαμιν ΝετανιάχουΓάζαΙσραήλειδήσεις τώρα