Κόσμος|24.10.2023 22:56

Σοκάρει η μαρτυρία γιατρού για τις εφιαλτικές στιγμές στη Γάζα: «Ακρωτηριάσαμε παιδί με ελαφρά νάρκωση, χειρουργούμε στο πάτωμα»

Newsroom

Οι εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν όσου βρίσκονται στη Γάζα αποτυπώνονται στα λόγια του χειρουργού του νοσοκομείου που είναι δέχεται καθημερινά εκατοντάδες τραυματισμένα παιδιά και ενήλικες που πλήττονται από τα χτυπήματα του Ισραήλ.

«Το χειρουργείο μας ήταν γεμάτο. Έτσι αρχίσαμε να χειρουργούμε στο πάτωμα, στο διάδρομο», είπε ο χειρουργός που επιχειρεί να μεταφέρει την εικόνα για όσα επικρατούν μέσα στο νοσοκομείο.

«Η μητέρα έφερε τη μικρή της κόρη, περίπου 13 ετών, σε αναπηρικό καροτσάκι. Και στο πάτωμα χειρουργούσαμε τον μικρότερο γιο της, έναν 9χρονο ο οποίος έχει ημι-ακρωτηριασμένο πόδι», πρόσθεσε.

Δεν έχουμε εργαλεία - Την ακρωτηριάσαμε με ελαφρά νάρκωση

Ο Δρ. Obeid, χειρουργός των Γιατρών χωρίς σύνορα στη Γάζα, περιγράφει τη φρικτή πραγματικότητα που καλούνται να ζήσουν καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, οι γιατροί και οι ασθενείς του πολέμου. Όπως ο ακρωτηριασμός αυτού του παιδιού με ελαφρά νάρκωση, μπροστά στην οικογένειά του.

«Δεν έχουμε τα εργαλεία και έχουμε πολλά περιστατικά. Οπότε απλά ακρωτηριάσαμε με ελαφρά νάρκωση», είπε στη συνέχεια.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ακούγεται ο γιατρός να περιγράφει, ενώ στην εικόνα φαίνεται ένα στιγμιότυπο από τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Σε αυτή, φαίνεται ο αναισθησιολόγος να προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό το στόμα του παιδιού για να μην πεθάνει από ασφυξία κατά τη διάρκεια της νάρκωσης.

«Έτσι τον ακρωτηριάσαμε μπροστά στην μητέρα του και την αδερφή του επειδή δεν υπάρχει χώρος και η αδερφή του περιμένει να χειρουργηθεί στη συνέχεια. Δε μπορείτε να το φανταστείτε αυτό. Αυτό το κορίτσι, αυτή η 13χρονη να περιμένει να χειρουργηθεί και να με κοιτάζει καθώς ακρωτηριάζω το πόδι του αδερφού της».

«Στην πραγματικότητα αυτή είναι η κατάσταση. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» λέει με νόημα ο χειρουργός.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΓάζαΠαλαιστίνη