Κόσμος|13.11.2023 10:08

Αθήνα και Άγκυρα συζητούν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μετά από σχεδόν 4 χρόνια

Μαρία Ζαχαράκη

Οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας συζητούν σήμερα στην Άγκυρα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο αυτών τον συνομιλιών, ο τελευταίος των οποίων είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια και εννέα μήνες. Αποτελούν ένα από τα βήματα του οδικού χάρτη που συμφώνησαν στο Βίλνιους Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Χουριέτ: Κόκκινο τηλέφωνο με τη Λάρισα

Με πρωτοσέλιδό της σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ υποστηρίζει ότι θα συσταθεί ένα κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ των αρχηγείων του Εσκισεχίρ και της Λάρισας, δηλαδή θα ανοιχτεί απευθείας γραμμή επικοινωνίας.

Ορισμένα από τα μέτρα που αναμένεται επίσης να συζητηθούν στη συνάντηση στην Άγκυρα είναι τα εξής:

  • Απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στο Αιγαίο.
  • Τα πολεμικά αεροπλάνα δεν πρέπει να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από πολεμικά πλοία.
  • Τα πολεμικά αεροπλάνα δεν πρέπει να ενοχλούν τα πολεμικά πλοία με κανέναν τρόπο.
  • Τα πολεμικά πλοία να αποφεύγουν επικίνδυνους ελιγμούς.
  • Μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο των NAVTEX, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές.
  • Μείωση των SubNOTAM για υποβρύχια, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές.
  • Τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών να μην κλειδώνουν τα πολεμικά πλοία.
  • Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «επεισόδια» στον αέρα μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, θα ανοίξει απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγείων στο Εσκισεχίρ και στη Λάρισα.
  • Κατά τη διάρκεια των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, η μία πλευρά να μην αναγνωρίζει την άλλη πλευρά ως «εχθρικό αεροσκάφος».
  • Εξουσιοδότηση περιφερειακών διοικητών για την αντιμετώπιση πιθανών στρατιωτικών μεθοριακών επεισοδίων στον Έβρο πριν αυτά κλιμακωθούν.

Σαμπάχ: Ο Δένδιας ρίχνει σκιά στη θετική ατμόσφαιρα

Από την άλλη, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ με τίτλο «Η Τουρκία είχε δηλώσει ότι αυτό θα θεωρούνταν πράξη πολέμου! Η ατάκα για τη Χίο από την Ελλάδα θα κλιμακώσει και πάλι την ένταση...» υποστηρίζει ότι η δήλωση Δένδια περί χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών, ρίχνει σκιά στη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

«Έγινε μια δήλωση που θα ρίξει σκιά στη συνεχιζόμενη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας προέβη σε μια δήλωση που θα αυξήσει την ένταση σχετικά με το θέμα των 12 μιλίων, το οποίο η Τουρκία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα θεωρηθεί «αιτία πολέμου». Ο Δένδιας υποστήριξε ότι η υφαλοκρηπίδα της Χίου και όλων των νησιών του Αιγαίου είναι 12 μίλια».

Μέτρα Οικοδόμησης ΕμπιστοσύνηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυραειδήσεις τώρα