Κόσμος|15.11.2023 06:15

Τουρκία: Μέσω Βερολίνου επιχειρεί ο Ερντογάν να περάσει τα μηνύματά του προς τη Δύση - Ο διττός σκοπός της συνάντησης με Σολτς

Μαρία Ζαχαράκη

Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο για τον Ερντογάν τώρα στη Γερμανία και το ξέρει καθώς, αρκετοί πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι δε θα τον ήθελαν εκεί λόγω της στήριξης της Χαμάς.

Και μόλις τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι του Τούρκου προέδρου, ο Γερμανός καγκελάριος τον «άδειασε», λέγοντας ότι κάποιες εκφράσεις του Ερντογάν για το Ισραήλ, όπως το ότι, «η κατηγορία για φασισμό» είναι «παράλογες». Στην Τουρκία ο Τύπος ασχολείται έντονα και περιγράφει συνεχώς το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τον Ερντογάν στη Γερμανία. Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να πάει. Είναι βασική στάση στον διπλωματικό του μαραθώνιο για τη Γάζα, αλλά και για να κρατάει ζεστή την ευρωπαϊκή Δύση απέναντί του.

Διπλωματικό «χαρτί» η ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν πάντα βασιζόταν στη Γερμανία για στήριξη, ήδη από τη Μέρκελ και με όπλο κυρίως το μεταναστευτικό. Εξάλλου, έκανε κι άλλο ένα βήμα η κυβέρνηση. Την Πέμπτη, δηλαδή μία ημέρα πριν από την επίσκεψη, θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν το εγκρίνει, θα πάει στην Ολομέλεια της τουρκικής βουλής.  Έτσι, δείχνει ότι κάνει κινήσεις προς τη Δύση, ακόμη κι αν η απόφαση αργήσει για αυτό το θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει το Βερολίνο ως ένα βήμα για να μεταφέρει μήνυμα σε ευρωπαϊκές χώρες, που δεν μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ, για να τις προσεταιριστεί και να δημιουργήσει τον πόλο εκείνον που στηρίζει τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν είναι μόνο ισλαμικός αυτός ο πόλος. Κι όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, στην ατζέντα του είναι να άρει το εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας. Να αγοράσει κινητήρες, να αγοράσει διάφορα εξαρτήματα κυρίως, που του λείπουν για τα όπλα που η Τουρκία κατασκευάζει μόνη της.

Άρα, διττός ο σκοπός και δεν τον ενδιαφέρουν σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις εναντίον του.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΠόλεμος στο ΙσραήλΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓερμανίαΧαμάςΠαλαιστίνηΌλαφ ΣολτςΙσραήλ