Κόσμος|21.11.2023 11:09

Γενί Σαφάκ: Προς τα πού κινείται η Άγκυρα για μαχητικά

Μαρία Ζαχαράκη

Το brainstorming της Άγκυρας όσον αφορά την αγορά μαχητικών αεροσκαφών αποτυπώνει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της. Εξαιτίας των κρίσεων που υπάρχουν με τις ΗΠΑ, δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. (Η Ελλάδα αποκτά αυτά τα αεροσκάφη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα όσον αφορά τις ισορροπίες της αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο)», παραδέχεται η Γενί Σαφάκ.

Η Άγκυρα από τη μια πλευρά διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16 (4ης γενιάς) και από την άλλη βρίσκεται σε επαφή και με τους Ευρωπαίους για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon (4,5ης γενιάς).

Οι δηλώσεις Ερντογάν «Η Γερμανία είτε τα δώσει είτε όχι. Μπορούμε να τα πάρουμε από πολλά μέρη»,είναι μια προειδοποίηση και περιέχει μια υπόνοια για το επόμενο βήμα της Άγκυρας. Ποιες είναι λοιπόν οι λεπτομέρειες; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας;

Η Γενί Σαφάκ ξεψάχνισε τις πηγές της επί του θέματος και συνόψισε τις απαντήσεις που έλαβε:

  1. Η Άγκυρα θέλει να αγοράσει την τελευταία και πιο προηγμένη έκδοση των Eurofighter. Το σχέδιο είναι να αγοραστούν πρώτα 20. Εν συνεχεία να αυξηθεί ο αριθμός σε 40.
  2. Η Άγκυρα θέλει να έχει και τα δύο αεροσκάφη στο δυναμικό της, δηλ. και τα F-16.
  3. Οι Ισπανοί και οι Βρετανοί είναι πολύ πρόθυμοι να πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία. Η αιτία είναι ότι χρειάζονται πρόσθετους πόρους για την ανάπτυξη των Eurofighter.
  4. Ο λόγος που η Γερμανία αντιτίθεται στην πώληση είναι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Ως γνωστόν, ήθελαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Aνατολική Μεσόγειο και η Άγκυρα χάλασε αυτό το παιχνίδι με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η ΕΕ το 2019 αποφάσισε να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μεταξύ άλλων και τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας με συνέπεια ορισμένες χώρες να περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων προς την Άγκυρα. Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται.
  5. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ όσον αφορά τα F-16 είναι γνωστή. Πάλι σέρνεται. Όσο για τα Eurofighter, οι Γερμανοί εμποδίζουν επίσης τη διαδικασία. Είναι δύσκολο να μη συμφωνήσει κανείς με το εξής παράπονο που άκουσα από μία πηγή μου: "Εάν αγοράσουμε Su-35 κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανένας δεν θα μπορεί να μας πει τίποτα".
  6. Τα Su35 (4,5 γενιάς) δεν βρίσκονται ακόμη στην ατζέντα της Άγκυρας. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα F-16 και τα Eurofighter. Ωστόσο, είναι επίσης ξεκάθαρες οι ανάγκες της Τουρκίας. Η προειδοποίηση της Άγκυρας για τα Eurofighter μπορεί να είναι η τελευταία ένδειξη εξόδου.
Τουρκίαειδήσεις τώραF-35ελληνοτουρκικές σχέσειςF-16ελληνοτουρκικά