Κόσμος|27.11.2023 21:08

Τουρκοκυπριακή πρόκληση: Στρατιώτες παραβίασαν τη νεκρή ζώνη και εγκατέστησαν κάμερα σε ακατοίκητο σπίτι

Newsroom

Την αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσε η τοποθέτηση περιστρεφόμενης κάμερας και αντένα από το Ψευδοκράτος σε ακατοίκητη κατοικία στη νεκρή ζώνη.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επιβεβαίωσε ότι το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, με μικρό κλιμάκιο τους να προχωρά στην εγκατάσταση μεταλλικού ιστού, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα,  σε ακατοίκητη κατοικία, που είναι γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»).

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας κι ότι μόλις ολοκλήρωσαν την εγκατάσταση οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη.

«Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα πιο πάνω γεγονότα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η κατάσταση είναι ήρεμη και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ παρακολουθούν την κατάσταση μετά από αναφορές προσωπικού ασφαλείας κοντά στην ουδέτερη ζώνη. «Συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του status quo», πρόσθεσε.

Βόρεια Κύπροςειδήσεις τώραΚύπροςΨευδοκράτος