Κόσμος|03.12.2023 19:30

Τουρκικές εταιρείες φεύγουν στην Αίγυπτο λόγω πληθωρισμού

Μαρία Ζαχαράκη

Απελπισμένες από τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 60% στην Τουρκία, οι τουρκικές εταιρείες προτιμούν την Αίγυπτο αντί να παράγουν στην Τουρκία. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δις. δολάρια το 2023.

Οι περίπου 35 τουρκικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι η Αίγυπτος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στην παραγωγή και τις εξαγωγές, ειδικά στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης. Η Αίγυπτος έχει συνάψει συμφωνίες αφορολόγητου εμπορίου με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τις χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής και οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να φτάσουν σε όλες αυτές τις αγορές παράγοντας στην Αίγυπτο με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι στην Τουρκία

Το κόστος εργασίας, το οποίο είναι περίπου 500 δολάρια στην Τουρκία, είναι περίπου 150 δολάρια στην Αίγυπτο. Επιπλέον, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με την Τουρκία.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές εταιρείες στην Αίγυπτο είναι η καθυστέρηση στις πληρωμές λόγω της έλλειψης ξένου νομίσματος στη χώρα.

Τουρκίαπληθωρισμόςειδήσεις τώραεπιχειρήσειςΑίγυπτος