Κόσμος|03.12.2023 21:07

Γιόσκα Φίσερ: Ο ιστορικός ηγέτης των Πρασίνων προτείνει - «Η Ευρώπη να εξοπλιστεί με πυρηνικά»

Newsroom

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ιστορικός ηγέτης των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ κάλεσε την Ευρώπη να επανεξοπλιστεί, για να απαντήσει στη Ρωσία, και αν χρειαστεί να πάρει και πυρηνικά όπλα.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα», δήλωσε ο Φίσερ στη Zeit Online. Αν και δεν του αρέσει «καθόλου» η ιδέα αυτή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος: «Όσο έχουμε έναν γείτονα, τη Ρωσία, που ακολουθεί την αυτοκρατορική ιδεολογία του Πούτιν, δεν μπορούμε να μην αποτρέψουμε αυτή τη Ρωσία».

Όταν ρωτήθηκε αν η αποτροπή περιλαμβάνει και την απόκτηση δικών της πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία, απάντησε: «Αυτό είναι πράγματι το πιο δύσκολο ερώτημα. Πρέπει η Γερμανία να έχει πυρηνικά όπλα; Όχι. Η Ευρώπη; Ναι. Η ΕΕ χρειάζεται τη δική της πυρηνική αποτροπή". Διότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "εργάζεται και με πυρηνικό εκβιασμό».

Ο Φίσερ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να επενδύσει σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα με συμβατικά όπλα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί «με φρένο στο χρέος και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Το κόμμα του Φίσερ, οι Πράσινοι, έχει συνδεθεί στενά με την αντίθεση στους πυρηνικούς εξοπλισμούς από την ίδρυσή του. Ο Φίσερ πρόσθεσε ότι ελπίζει η Αμερική και η Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες. «Τι θα συμβεί όμως αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ;Η Ευρώπη πρέπει επίσης να θέσει στον εαυτό της σοβαρά αυτό το ερώτημα ενόψει αυτού του σεναρίου».

Η αναφορά στα οπλοστάσια των δυτικοευρωπαϊκών πυρηνικών δυνάμεων της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως απάντηση στην αλλαγή της κατάστασης θα ήταν «πολύ απλή και πολύ κοντόφθαλμη», συνέχισε ο 75χρονος πολιτικός. «Η προτεραιότητα, ωστόσο, είναι πρωτίστως η αποτρεπτική ικανότητα στον συμβατικό τομέα».

ΠράσινοιΓερμανίαειδήσεις τώραΡωσίαπυρηνικά όπλα