Κόσμος|03.12.2023 22:41

Σκληρό μήνυμα ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στη Χαμάς, ενώ επεκτείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Newsroom

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, Ronen Bar, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και των ηγετών της σε μια ηχογράφηση που αναπαράχθηκε στην ισραηλινή δημόσια τηλεόραση. Το σκληρό μήνυμα του αξιωματούχου έρχεται την ώρα που το Ισραήλ επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε όλη τη Γάζα.

Σκληρό μήνυμα του διοικητή της Shin Bet

«Αυτό είναι το Μόναχο μας. Παντού - στη Γάζα, στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Λίβανο, στην Τουρκία και στο Κατάρ. Θα μας πάρει μερικά χρόνια, αλλά θα είμαστε εκεί για να το κάνουμε», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της Shin Bet ακούστηκε επίσης να εκφράζει την πεποίθησή του ότι η οργάνωση βρίσκεται "σε άνοδο" και «αντλούμε τα διδάγματά μας από τα γεγονότα και τα μεταφέρουμε ήδη σε άλλους χώρους, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Bar πρόσθεσε ότι «το εύρος των απειλών που αντιμετωπίζει το κράτος του Ισραήλ είναι πρωτοφανές τον τελευταίο χρόνο, ακόμη και πριν από αυτά τα γεγονότα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το κυριότερο είναι κρυμμένο από το μάτι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ετοιμάζονται κάτω από την επιφάνεια».

Χερσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ και στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Herzl Halevy δήλωσε ότι οι IDF θα πολεμήσουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας «όπως κάναμε δυναμικά και διεξοδικά στο βόρειο τμήμα της λωρίδας». Στην ομιλία του προς τους στρατιώτες στη Μεραρχία της Γάζας, ανέφερε ότι η επιχείρηση στη νότια λωρίδα «θα γίνει με όχι λιγότερη δύναμη» από εκείνη στο βόρειο τμήμα.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες απέκτησαν τον έλεγχο των σηράγγων της Χαμάς που στεγάζουν διοικητές της οργάνωσης και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις υπόγειες υποδομές σε όλη τη λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με Ισραηλινούς ομήρους.

Οι IDF πρόσθεσαν ότι οι δυνάμεις ασχολούνται επίμονα με την περιοχή του νοσοκομείου Rantisi στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, καθώς και με τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya, τη συνοικία Shujaiyeh στην ανατολική πόλη της Γάζας και τη συνοικία Zeitoun στα νότια της πόλης.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο αριθμός των θυμάτων που ανέφερε η Χαμάς μετά το χθεσινό χτύπημα των IDF στη Γάζα «είναι υπερβολικός και πίσω από αυτά κρύβονται δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς». Οι IDF ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ανώτεροι διοικητές πεδίου της Χαμάς που επλήγησαν από τις επιθέσεις.

Nωρίτερα, το Associated Press μετέδωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ, έπληξε εκατοντάδες στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιθέσεις, ναυτικές δυνάμεις και πυροβολικό.

Ο στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στο νότιο τμήμα της λωρίδας, σημειώνοντας την πρώτη χερσαία προέλαση προς τον ποταμό της Γάζας, δημιουργώντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της νότιας και της βόρειας περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι IDF «ενεργούν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά» και πρόσθεσε ότι όταν δίνει επιχειρησιακές οδηγίες, «πρώτα και κύρια σκέφτεται τους στρατιώτες μας και τις ζωές τους».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, «η δέσμευσή μας είναι τόσο στο νότο όσο και στο βορρά. Η υπολογισμένη απόφασή μας ήταν μια προληπτική αποτροπή στο βορρά και η ήττα (της Χαμάς) στο νότο, διαφορετικά μπορεί να μην είχαμε πετύχει τίποτα από τα δύο. Δεν εγκαταλείπουμε το ένα ή το άλλο μέτωπο, δεν γίνεται εις βάρος του άλλου», είπε, τονίζοντας τη δέσμευσή του για την αποκατάσταση της ασφάλειας στο νότο, στο βορρά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πάνω από 10.000 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την ισραηλινή αεροπορία στη Γάζα. Το Associated Press αναφέρει ότι οι IDF έδωσαν εντολή σε ορισμένους κατοίκους του Χαν Γιουνίς και της γύρω περιοχής να εκκενώσουν και ότι αναφέρθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στην περιοχή του Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου.

Αμερικανός αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «επίσημες διαπραγματεύσεις» αυτή τη στιγμή για νέα ανθρωπιστική παύση ή απελευθέρωση ομήρων, αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν τις συνομιλίες να επανέρχονται σε τροχιά.

Μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC ο Kirby είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται ώρα με την ώρα για την επανέναρξη των συνομιλιών για τους ομήρους, αλλά είπε ότι "ειλικρινά δεν ξέρω" για το πότε θα μπορούσε τελικά να επανέλθει η Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Kirby πρόσθεσε ότι είναι "απαράδεκτο" το γεγονός ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει λάβει πρόσβαση στους ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. «Η Χαμάς συμφώνησε να επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό την πρόσβαση σε αυτούς τους ομήρους όσο ίσχυε η παύση και φυσικά αυτό δεν έγινε και δεν γίνεται ακόμη», είπε.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν το έγγραφο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που αποκτήθηκε με τα σχέδια επίθεσης της Χαμάς, το οποίο αποκτήθηκε ένα χρόνο πριν από την 7η Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τους New York Times.

15.523 νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν 15.523 άνθρωποι από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει τον τραυματισμό 41.316 ανθρώπων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τον Ασχράφ αλ Κίντρεχ.

Στα παλαιστινιακά εδάφη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε την Κυριακή ότι το γραφείο του θα «εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειές του για την προώθηση των ερευνών του» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αφού επισκέφθηκε την περιοχή για πρώτη φορά μετά το διορισμό του.

Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη ερευνά εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη που διαπράττονται και από τις δύο πλευρές από το 2021, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κατηγορίες. Το Ισραήλ δεν είναι κράτος μέλος του δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν ανέφερε σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψή του ότι έγινε μάρτυρας «σκηνών υπολογισμένης σκληρότητας» στις τοποθεσίες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι επιθέσεις εναντίον αθώων ισραηλινών πολιτών στις 7 Οκτωβρίου αντιπροσωπεύουν μερικά από τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα που συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας, εγκλήματα για τα οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ για να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι εισαγγελείς του εργάζονται «για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους τοπικούς εισαγγελείς σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας - το ΔΠΔ είναι ένα δικαστήριο έσχατης προσφυγής που έχει συσταθεί για να διώκει εγκλήματα πολέμου όταν τα τοπικά δικαστήρια δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν δράση.

Ο Χαν επισκέφθηκε επίσης Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Ραμάλα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Είπε για τον πόλεμο στη Γάζα ότι οι μάχες σε «πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου οι μαχητές φέρονται να είναι παράνομα ενσωματωμένοι στον άμαχο πληθυσμό, είναι εγγενώς περίπλοκες, αλλά η διεθνής ανθρωπιστική πρέπει να εξακολουθεί να εφαρμόζεται».

ειδήσεις τώραΙσραήλπόλεμοςΛωρίδα της Γάζαςμυστικές υπηρεσίεςΧαμάς