Κόσμος|11.01.2024 11:26

Σερβία: Καταγγελία για άγρια βασανιστήρια σε ηγέτη της αντιπολίτευσης - «Έμεινε παράλυτος»

Newsroom

Η οικογένεια ενός ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, δηλώνει ότι έχει μείνει εν μέρει παράλυτος από την επίθεση.

«Βασανίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες»

Σε μια επίθεση που έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα, η οικογένεια του Νίκολα Σαντούλοβιτς λέει ότι τον πήραν από το σπίτι του στις 3 Ιανουαρίου, αφού ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι κατά των Αλβανών κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον Guardian. 

Την Τετάρτη, μετά το πρώτο επισκεπτήριο, έπειτα πέντε ημέρες κράτησης, η κόρη του Σαντούλοβιτς, Κάρλα, ζήτησε να μεταφερθεί ο πατέρας της σε πολιτικό νοσοκομείο από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Βελιγράδι στις οποίες κρατείται.

«Επικοινωνεί, αλλά είναι εντελώς παράλυτος στη δεξιά πλευρά- σε αναπηρικό καροτσάκι και σε πολύ κακή κατάσταση», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε μέσω του Μάικλ Πόλακ, δικηγόρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διευθυντή της οργάνωσης Justice Abroad, που εκπροσωπεί τον πολιτικό.

Η οικογένεια πιστεύει ότι ο Σαντούλοβιτς, ηγέτης του Σερβικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τακτικός επικριτής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), μπορεί επίσης να έχει «δηλητηριαστεί», πρόσθεσε. Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τίποτα σχετικά με την υγεία του Σαντούλοβιτς ή την επίθεση μέχρι να τον μεταφέρουν σε μια πολιτική εγκατάσταση με πλήρη πρόσβαση σε γιατρούς και δικηγόρους.

Ο Πόλακ έχει καταθέσει επείγουσα υπόθεση στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ ζητώντας επίσημα μια τέτοια κίνηση. Έχει πει ότι ο Σαντούλοβιτς «συνελήφθη από τη σερβική υπηρεσία πληροφοριών και στη συνέχεια κρατήθηκε αυθαίρετα και βασανίστηκε".

Ζήτησε συγγνώμη για τα σερβικά εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Σαντούλοβιτς δέχθηκε σφοδρή κριτική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την αναδημοσίευση ενός βίντεο από το περασμένο έτος στο οποίο επισκέφθηκε τον τάφο του Αντέμ Τζάσαρι, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος σκοτώθηκε από τη σερβική αστυνομία το 1998 μαζί με 57 μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Αρχικά, τον Φεβρουάριο του 2023, ο Σαντούλοβιτς ζήτησε συγγνώμη για τους θανάτους. Αναδημοσίευσε το βίντεο μαζί με μια άλλη συγγνώμη το περασμένο δεκαπενθήμερο προκαλώντας την κριτική ορισμένων τοπικών μέσων ενημέρωσης. Τα σχόλιά του πιστεύεται ότι ήταν η αιτία της επίθεσης.

ειδήσεις τώραμυστικές υπηρεσίεςαντιπολίτευσηβασανιστήριαΣερβία