Κόσμος|24.01.2024 07:55

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: ένας νέος επικίνδυνος εχθρός κατατρώει κυριολεκτικά τους εμπόλεμους

Newsroom

Ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος μαίνεται και ένας νέος επικίνδυνος εχθρός τρώει, κυριολεκτικά, τους εμπόλεμους: οι αρουραίοι! Ξυπνούν μνήμες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, πραγματικά, η Ιστορία επαναλαμβάνεται

Είναι γνωστό πλέον από τις ειδήσεις που ταξιδεύουν από τα μέτωπα του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου ότι, σε πολλές πόλεις εξελίσσεται ένας ανηλεής πόλεμος χαρακωμάτων· και αυτόματα έρχονται στο νου οι ασπρόμαυρες εκείνες εικόνες των ντοκιμαντέρ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του Δυτικού Μετώπου, που στοιχειώνουν τον πολιτισμό.
Kαι αληθινά, τα συστήματα τάφρων που τυλίγουν πόλεις και περιοχές της Ουκρανίας μοιάζουν με τα αντίστοιχα του Μεγάλου Πολέμου περισσότερο από ό,τι πίστευαν πολλοί αρχικά· οι εμπλεκόμενοι στις μάχες παραπονούνται για ελεεινές συνθήκες και, τελευταία, και για επιθέσεις και από αρουραίους!

Οι ειδήσεις για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι εμπόλεμοι στα μέτωπα της Ουκρανίας, ήρθαν στο φως από ρεπορτάζ του CNN, το οποίο κατέγραφε ότι οι επιθέσεις μικρών ποντικιών και αρουραίων προκαλούν ασθένειες στους στρατιώτες, που έχουν συμπτώματα «εμετούς και αιμορραγία από τα μάτια». Το σοβαρό αυτό γεγονός επηρεάζει την απόδοση τόσο των ρωσικών όσο και των ουκρανικών στρατευμάτων, αλλά και υπενθυμίζει εμφαντικά το γιατί ο πόλεμος των χαρακωμάτων ήταν τόσο απάνθρωπος και θανατηφόρος κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου .

Τα βίντεο και οι εικόνες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την έκταση του προβλήματος, με τα στρατεύματα και από τις δύο πλευρές να πρέπει να αντιμετωπίσουν τα τρωκτικά που τρέχουν κατά μήκος των χαρακωμάτων, αλλά και των κρεβατιών των στρατιωτών. Πολλά τρωκτικά έχουν τρυπώσει και φτιάξει φωλιές ακόμα και στις τσέπες των μπουφάν των στρατιωτών. Ακόμα, μασούν καλώδια, καταστρέφουν εξοπλισμό και έχουν γίνει εν δυνάμει ένας σημαντικός εχθρός και για τους δυο εμπόλεμους.

Τι να σου κάνουν οι γάτες;

Οι επικεφαλής έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να θορυβούνται και να σκέπτονται λήψη μέτρων. Πρόσφατα επιστρατεύτηκαν γάτες, αλλά τα ποντίκια είναι τόσα πολλά και επιθετικά που ακόμα και τα αιλουροειδή είναι ανίκανα να τα αντιμετωπίσουν.
Τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για ξέσπασμα «πυρετού των ποντικιών» μεταξύ Ρώσων στρατιωτών στο Kupiansk. Δηλώνοντας ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική μεταξύ ποντικών και ανθρώπων, το υπουργείο απαριθμεί διάφορα συμπτώματα, όπως:
1. Υψηλός πυρετός
2. Ναυτία και έμετος
3. Χαμηλή πίεση αίματος
4. Σοβαροί πονοκέφαλοι
5. Εξανθήματα και ερυθρότητα
6. Αιμορραγία στα μάτια
7. Προβλήματα στους νεφρούς, που προκαλούν δυσκολία στην ούρηση και έντονο πόνο στη μέση.

«Τα παράπονα για πυρετό από το προσωπικό του ρωσικού στρατού, που συμμετέχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αγνοήθηκαν από τη διοίκηση, θεωρώντας τα ως άλλη μια εκδήλωση υπεκφυγής για τη συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η ασθένεια «μειώνει σημαντικά τη μαχητική ικανότητα των ρώσων στρατιωτών».

Έχουν χάσει τον ύπνο τους

Εκτός από την εξάπλωση σοβαρών ασθενειών, οι «επιθέσεις» από ποντίκια και αρουραίους έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το ηθικό των εμπολέμων κατά μήκος της πρώτης γραμμής των 621 μιλίων, με πολλούς να μην μπορούν να κοιμηθούν περισσότερες από μερικές ώρες τη νύχτα, επειδή τα τρωκτικά σέρνονται πλάι τους και τους δαγκώνουν.
Σύμφωνα με το CNN , οι επιθέσεις αυτές είναι- κατά κύριο λόγο- αποτέλεσμα εποχιακών αλλαγών και των κύκλων ζευγαρώματος των τρωκτικών. Με την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης για έναν ακόμη χειμώνα, σημαίνει ότι όλο και περισσότερα ποντίκια θα κατευθύνονται προς τα χαρακώματα, σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν εν μέσω των ακραίων θερμοκρασιών. Η αργή εξέλιξη του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου έπαιξε επίσης ρόλο, με τις μάχες να βρίσκονται σε αδιέξοδο και τους εμπόλεμους καθηλωμένους στα χαρακώματα.

Όπως γράψαμε και πριν, οι επιθέσεις τρωκτικών που σημειώνονται στα χαρακώματα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου θυμίζουν πολύ τον «εχθρό» που αντιμετώπισαν και τα στρατεύματα- Συμμάχων και Γερμανών- κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ανθυγιεινές συνθήκες, οι μαζικοί θάνατοι και η τελμάτωση των συγκρούσεων, έκαναν το Δυτικό Μέτωπο ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής αρουραίων και οι στρατιώτες υφίστανται επιθέσεις από κοπάδια ταραγμένων-αναστατωμένων τρωκτικών. Αναγκασμένοι να διαβιούν σε κοντινή απόσταση με τους αρουραίους, οι στρατιώτες, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μολύνονταν συχνά από μυριάδες μεταδοτικές ασθένειες, με τις πιο συνηθισμένες να είναι ο τύφος, ο πυρετός των χαρακωμάτων και η λεπτοσπείρωση.

Ενώ οι ίδιοι οι αρουραίοι δεν μετέδιδαν πάντα αυτές τις ασθένειες, οι ψείρες που τρέφονταν από αυτούς ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής, και αυτό, σε συνδυασμό με την τάση των τρωκτικών να αρέσκονται στο να ροκανίζουν τις ανοιχτές πληγές των τραυματιών, έκαναν τη ζωή μέσα στα χαρακώματα Κόλαση. Όπως και με τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, και τότε είχαν ληφθεί μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των αρουραίων στα χαρακώματα κατά μήκος του Δυτικού Μετώπου: έφεραν γάτες και σκύλους ράτσας τεριέ για να σκοτώσουν τα τρωκτικά και χρησιμοποιήθηκαν επίσης χημικά σκευάσματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν επηρέασε τους αρουραίους, αντίθετα- ιδιαίτερα τα χημικά- προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα στους στρατιώτες!

Οι αρουραίοι σέρνονταν πάνω στους αποκοιμισμένους στρατιώτες, τους δάγκωναν και τους χαλούσαν τον ύπνο· εφορμούσαν στα τρόφιμα που οσμίζονταν στις τσέπες των ανδρών και στις αποθήκες τροφίμων. Δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις αρουραίους και την ημέρα.

Στους υπονόμους των πολέμων, λογικό είναι, ανάμεσα στους ανθρώπους, να κυκλοφορούν και αρουραίοι, άλλωστε αυτό είναι το ζωτικό πεδίο τους και όχι των ανθρώπων. «Αρουραίοι που ξετρύπωσαν από κάθε εκκλησιά από κάθε σπίτι από κάθε ταβέρνα για να κλέψουν ένα σάπιο μήλο απ’ τα σκουπίδια». Κι όπου «αρουραίος» βάλτε «άνθρωπος»…

ΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςΑ' Παγκόσμιος Πόλεμοςαρουραίοι