Κόσμος|25.01.2024 16:12

Μπασάκ Ντεμιρτάς: Αυτή είναι η γυναίκα που «απειλεί» τον Ιμάμογλου - Την θέλουν οι Κούρδοι

Μαρία Ζαχαράκη

O αγώνας για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας στις 31 Μαρτίου επιταχύνθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σχεδόν κάθε κόμμα χρειάζεται τις ψήφους των Κούρδων ψηφοφόρων, όχι μόνο του φιλο-κουρδικού κόμματος DEM. Για το λόγο αυτό, πρόσφατα, οι Κούρδοι έκαναν μια εντυπωσιακή είσοδο στην εκλογική αρένα.

Την θέλουν οι Κούρδοι

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Rawest με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ ανακοίνωσε ότι σχεδόν το 70% των Κούρδων ψηφοφόρων θα ήθελαν να δουν τη σύζυγο του φυλακισμένου Κούρδου πρώην ηγέτη του HDP Σελαχατίν , Μπασάκ Ντεμιρτάς, ως δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Μια μέρα αργότερα, η Μπασάκ Ντεμιρτάς πυροδότησε τη συζήτηση δίνοντας το πράσινο φως για την υποψηφιότητά της με την προϋπόθεση ότι το φιλο-κουρδικό κόμμα DEM θα την εγκρίνει.

Την ίδια ημέρα, μια εξέχουσα προσωπικότητα της κουρδικής πολιτικής, η Λεϊλά Ζανά, έσπασε την επταετή σιωπή της. Σε συνέντευξή της η Ζανά κάλεσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαλόγου με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

«Ο Ερντογάν θα πρέπει να βγάλει τη διαδικασία από την κατάψυξη», δήλωσε η Ζανά. Στην ίδια συνέντευξη, η Ζανά ανέφερε αρκετές φορές ότι το κουρδικό ζήτημα «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τον Οτζαλάν ή τον Ερντογάν».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η προσοχή στράφηκε στη χαρισματική προσωπικότητα της Μπασάκ Ντεμιρτάς, η οποία, αν οριστεί υποψήφια δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να προσελκύσει και αριστερούς ψηφοφόρους καθώς και Κούρδους ψηφοφόρους.

Αυτό όμως μπορεί να κοστίσει την επανεκλογή του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ποιον φοβίζει η υποψηφιότητα της Ντεμιρτάς;

Η δήλωση της Μπασάκ Ντεμιρτάς ότι μπορεί να κατέβει ως υποψήφια δήμαρχος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη πυροδότησε, ωστόσο, έναν ήπιο ενθουσιασμό, ειδικά μεταξύ των κυβερνητικών κύκλων.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι πιστεύουν ότι εάν η Μπασάκ Ντεμιρτάς γίνει υποψήφιος στην Κωνσταντινούπολη, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου θα χάσει τις εκλογές και ο κοινός υποψήφιος του AKP και του MHP Μουράτ Κουρούμ θα κερδίσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επώνυμο Ντεμιρτάς έχει νόημα και αξία για τους ψηφοφόρους του κόμματος DEM. Ωστόσο, εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις στο κόμμα μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμοι για αυτή την υποψηφιότητα. Ακόμη και η πιθανότητα η Μπασάκ Ντεμιρτάς να μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από αυτές που έλαβε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετή για να εγείρει ανησυχίες στο ίδιο το φιλο-κουρδικό κόμμα, που φοβάται ότι η υποψηφιότητα Ντεμιρτάς θα ευνοήσει το ΑΚΡ.

Η μεγαλύτερη επιθυμία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να ανακτήσει τους μεγαλύτερους δήμους του CHP, ειδικά την Κωνσταντινούπολη, χωρίς να χάσει αυτούς που ήδη κατέχει. Ωστόσο, το σχέδιο του AKP δεν λειτούργησε αρκετά και δεν μπόρεσε να ορίσει ισχυρές και εντυπωσιακές προσωπικότητες εναντίον των σημερινών δημάρχων.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος Μουράτ Κουρούμ δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τον αναμενόμενο ενθουσιασμό. Επομένως, η κατάσταση είναι κάπως δύσκολη για τον Ερντογάν, που θα επικεντρώσει όλη του την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη. Αναμένεται να εμπλακεί σε έναν αμείλικτο ανταγωνισμό εναντίον του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, χρησιμοποιώντας ήδη το σύνθημα «Κωνσταντινούπολη ξανά».

Υπό αυτό το πλαίσιο, επομένως, ο Ερντογάν περιμένει με ανυπομονησία το κόμμα DEM να ορίσει έναν υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, είτε πρόκειται για τη σύζυγο του φυλακισμένου πρώην ηγέτη του HDP, Μπασάκ Ντεμιρτάς, είτε για άλλη προσωπικότητα.

ΤουρκίαΕκρέμ ΙμάμογλουΚωνσταντινούποληεκλογέςειδήσεις τώραειδήσεις