Κόσμος|29.01.2024 18:34

Δεν φεύγουν από τους δρόμους οι αγρότες στην Ευρώπη - Μαχητικές κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο

Newsroom

Τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν οι αγρότες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τα αδιέξοδα που προκαλεί η αγροτική πολιτική της ΕΕ.

Στη Γερμανία, οι αγρότες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους στο Αμβούργο με μαζική συγκέντρωση στους δρόμους και αιφνιδιαστικό αποκλεισμό των σημείων πρόσβασης του λιμανιού. Σύμφωνα με την αστυνομία αναμένεται να φθάσουν 1.500 τρακτέρ, τα οποία χρησιμοποιούν από το πρωί πέντε διαφορετικά σημεία εισόδου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Βασικό αίτημα των αγροτών της Γερμανίας είναι απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. «Αποφασίσαμε αυθόρμητα να αποκλείσουμε το λιμάνι. Εδώ είναι ο κόμβος για την μεταφορά τροφίμων σε όλον τον κόσμο. Εάν δεν λειτουργεί τίποτα εδώ, οι πολιτικοί θα λάβουν σαφές μήνυμα», δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών στην BILD.

Γαλλία: Αγρότες και αστυνομία δίνουν ραντεβού στο Παρίσι

Οι Γάλλοι αγρότες υπόσχονται "πολιορκία" του Παρισιού καθώς το επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους θα μεταφερθεί στην γαλλική πρωτεύουσα. Οι αγρότες άρχισαν να κινούνται προς το Παρίσι τη Δευτέρα, απειλώντας να αποκλείσουν μεγάλους αυτοκινητόδρομους και να αποκλείσουν την πρωτεύουσα για να πιέσουν τα αιτήματά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, σε μια εντεινόμενη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή σε όλη τη Γαλλία, οι αγρότες χρησιμοποίησαν τρακτέρ και φορτηγά για να αποκλείσουν δρόμους και να εμποδίσουν την κυκλοφορία. Παράλληλα, σχεδιάζουν να εντείνουν την εκστρατεία πίεσης δημιουργώντας οκτώ σημεία «ασφυξίας» κατά μήκος των κύριων αρτηριών προς το Παρίσι σήμερα το απόγευμα.

"Χρειαζόμαστε απαντήσεις", δήλωσε η Karine Duc, αγρότισσα στο νοτιοδυτικό διαμέρισμα Lot-et-Garonne, καθώς προσχώρησε σε ένα κομβόι τρακτέρ που κατευθυνόταν προς το Παρίσι. "Αυτή είναι η τελική μάχη για τη γεωργία. Είναι ζήτημα επιβίωσης", δήλωσε στο AFP.

15.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 15.000 αστυνομικούς ως απάντηση, με τις δυνάμεις να καλούνται να επιδείξουν "μετριοπάθεια".

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή στην επιχείρηση ασφαλείας να διασφαλίσει ότι τόσο το αεροδρόμιο Roissy-Charles de Gaulle στα βόρεια όσο και το Orly στα νότια θα παραμείνουν ανοιχτά, και ότι η διεθνής χονδρική αγορά τροφίμων Rungis νότια του Παρισιού θα συνεχίσει να λειτουργεί. Η αστυνομία έχει επίσης εντολή να αποτρέψει οποιαδήποτε εισβολή στο ίδιο το Παρίσι.

«Κομμένο» στα δυο το Βέλγιο

Στο Βέλγιο, οι αγρότες εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους αποκλείοντας τον βασικό αυτοκινητόδρομο της χώρας.

Δεκάδες τρακτέρ διέσχισαν με ταχύτητα έναν κόμβο, σταματώντας την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ε42 λίγο βόρεια της Ναμούρ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι αγρότες που διαμαρτύρονταν έξω από ένα βελγικό ποδοσφαιρικό στάδιο καθυστέρησαν επίσης κατά 30 λεπτά τον αγώνα μεταξύ της Racing Genk και της Sint-Truiden. Τα παράπονα των Βέλγων αγροτών είναι παρόμοια με εκείνα των Γάλλων συναδέλφων τους.

Έχει γίνει "αδύνατο να κερδίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό", δήλωσε ο Pierre d'Hulst, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας νέων αγροτών FJA, η οποία οργάνωσε τη διαμαρτυρία για την κυκλοφορία.

αγρότεςΒέλγιοειδήσεις τώραειδήσειςΓερμανίαΓαλλίααγρότης