Κόσμος|01.02.2024 11:00

Αγρότες: Τρακτέρ και φωτιές μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο την ώρα που συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/Thomas Padilla)
(AP Photo/Thomas Padilla)
(AP Photo/Thomas Padilla)
(AP Photo/Thomas Padilla)
(AP Photo/Thomas Padilla)
(AP Photo/Thomas Padilla)

Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες και τα τρακτέρ τους βρίσκεται έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται σε Σύνοδο Κορυφής, με τις εικόνες που κυκλοφορούν  να δείχνουν πως έβαλαν φωτιές σε άχυρα, λάστιχα και άλλα υλικά, ενώ στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες, οι αγρότες διαμαρτύρονται με τον πιο έντονο τρόπο, ζητώντας να ακουστούν τα αιτήματά τους, έχοντας αποκλείσει την καρδιά της ΕΕ. 

Δείτε εικόνες από το σημείο:

Οι παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες που δεν ικανοποιούν τους αγρότες 

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η κύρια συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».
Ο ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

Βρυξέλλεςδιαμαρτυρίαειδήσεις τώρατρακτέραγρότες