Κόσμος|02.02.2024 07:05

Ο Πούτιν ιδρύει τη «λεγεώνα της Αφρικής»: 20.000 μισθοφόροι θα αντικαταστήσουν τη Wagner - Πώς θα τους χρησιμοποιεί

Newsroom

Η Ρωσία, με στόχο να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική, σχεδιάζει τη δημιουργία ένοπλης ομάδας αποτελούμενη από 20.000 μισθοφόρους, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους μαχητές της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων της Wagner.

Στρατολογεί νέους μισθοφόρους

Ειδικότερα, το Bloomberg αναφέρει ότι η «Λεγεώνα της Αφρικής» στοχεύει να στρατολογήσει νέους στρατιώτες και πρώην μαχητές της Wagner μέχρι τα μέσα του έτους για να αναπτυχθεί σε τουλάχιστον πέντε φιλικές προς τη Ρωσία χώρες - Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νίγηρας - σύμφωνα με την ομάδα. Σημειώνεται ότι η Wagner τυπικά διαλύθηκε μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, αλλά παραμένει ενεργή.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το αφρικανικό σώμα θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας μέσω ενός δικτύου βάσεων υπό τον έλεγχο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να αναζωογονήσει την επιρροή της εν μέσω μιας ραγδαίας πτώσης της δυτικής επιρροής.

Το Bloomberg σημειώνει επίσης ότι θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να εδραιώσει τον έλεγχο του επιχειρηματικού δικτύου της Wagner στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικά προσοδοφόρων συμφερόντων εξόρυξης, μετά τον θάνατο πέρυσι του ιδρυτή του ομίλου Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Πρόσληψη 20.000 μισθοφόρων

Ανώνυμη πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την πρόσληψη 20.000 μισθοφόρων, αν και παραμένει ασαφές πού θα βρει το στρατιωτικό υπουργείο έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού.

Το Bloomberg σημειώνει ότι ακόμη και στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του στις αφρικανικές επιχειρήσεις, η Wagner είχε το πολύ μερικές χιλιάδες άτομα. Εντωμεταξύ, η Ρωσία προσπαθεί να στρατολογήσει τουλάχιστον άλλους 250.000 για συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία φέτος.

Επιπλέον, εάν η Ρωσία μεταβεί σε «επίσημο στρατιωτικό ρόλο» στην Αφρική, μπορεί να χάσει τη δυνατότητα να αντικρούσει τις κατηγορίες του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στην Αφρική που απευθύνονται στην Ομάδα Wagner.

ειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΑφρικήΒάγκνερΡωσία