Κόσμος|09.02.2024 07:55

Η Ρωσία σε απόγνωση: έβγαλε στις μάχες με τους Ουκρανούς άρματα από τα Μουσεία!

Newsroom

Γιατί να οξειδώνονται τ’ άρματα μάχης στα Μουσεία; Έξω στη μάχη! Οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις… στο παρελθόν.

Ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος σε λίγες μέρες κλείνει δυο χρόνια έντασης, παραπληροφόρησης, αίματος και θρήνου. Κι ακόμη μαίνεται κι ακόμη κανένα φως ειρήνευσης στον παγωμένο ορίζοντα…

Και τελευταία, ενώ οι πληροφορίες για τα όπλα που ενισχύουν το ουκρανικό στρατόπεδο περιγράφουν βόμβες τελευταίας τεχνολογίας, από το ρωσική μεριά ακούγονται ειδήσεις που προκαλούν έκπληξη στους επαΐοντες. Η Ρωσία έχει δει ένα μεγάλο μέρος των πολεμικών όπλων της, είτε να καταστρέφονται, είτε να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από ουκρανικά πυρά· το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τον στρατό του Πούτιν στο να επαναφέρει στα πεδία των μαχών ένα «απομεινάρι της Ιστορίας», το τανκ T-55!

Πριν από πέντε ημέρες, στις 4 Φεβρουαρίου δηλαδή, «ανέβηκε» βίντεο στο X (πρώην Twitter) που δείχνει ένα ρωσικής κατασκευής και τεχνολογίας T-55 να βάλλεται από drone FPV ανάμεσα στον πυργίσκο και το αμάξωμα, ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο του άρματος. Εκείνη τη στιγμή, το τεθωρακισμένο όχημα εξαπέλυε επίθεση στο προγεφύρωμα κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, που κρατούσαν οι Ουκρανοί.

Το άρμα T-54 εμφανίστηκε το 1948, τρία μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το T-55 τέθηκε σε λειτουργία το 1958. Ο ιστορικός Τζον Ντιλέινι δήλωσε στο CNN: «Τότε, ήταν το πρώτο τεθωρακισμένο που παρήγαγε η Σοβιετική Ένωση κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Εκείνο το άρμα μάχης, δεν άργησε να γίνει η το τανκ με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο: κατασκευάστηκαν περισσότερα από 100.000 άρματα.

Στη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική Ένωση παρόπλισε το στόλο των T-55, με τα περισσότερα, είτε να εκτίθενται σε Μουσεία είτε να φυλάσσονται σε αποθήκες. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2023, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι αρκετά από εκείνα τα άρματα πλυθήκαν από τη σκόνη των καιρών και άρχισαν να μετακινούνται, μέσω σιδηροδρόμου, από τις αποθήκες τους στο Αρσένιεφ, 160 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βλαδιβοστόκ.

Προετοιμασία αντεπίθεσης

Όταν η είδηση κυκλοφόρησε, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δημοσίευσε μια αξιολόγηση, στην οποία ανέφερε: «Οι απώλειες ρωσικών τεθωρακισμένων αρμάτων περιορίζουν, επί του παρόντος, την ικανότητα του ρωσικού στρατού να διεξάγει αποτελεσματικό μηχανοκίνητο πόλεμο ελιγμών. Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να αναπτύσσουν άρματα μάχης T-54/55, τα οποία βγάζουν από τις αποθήκες τους, για να ενισχύσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις και να προετοιμαστούν για τις αναμενόμενες μηχανοκίνητες ουκρανικές αντεπιθέσεις».
Σύμφωνα με το site του Forbes, ο κύριος διαχειριστής των αρμάτων T-55 στη Νότια Χερσώνα είναι η 810η Ταξιαρχία του Ρωσικού Σώματος Πεζοναυτών, η οποία χρησιμοποιεί το τανκ ως οβιδοβόλο. Τελευταία, στην περιοχή, το «μουσειακό» άρμα άρχισε να χρησιμοποιείται περισσότερο ως όχημα επίθεσης, εκεί όπου οι ελλείψεις οπλικών συστημάτων έχουν γίνει ακόμη πιο εμφανείς.

Τα πυροβόλα του T-55, που δεν έχουν την απαραίτητη ισχύ πυρός (η κάννη του δεν αντέχει σε συχνείς βολές) και η λεπτή θωράκιση, που δεν επαρκεί για να προστατεύσει τους επιβαίνοντες από τα σύγχρονα εχθρικά όπλα- ιδιαίτερα τα ουκρανικά drones- καθιστούν το άρμα επικίνδυνο για τους χειριστές του. Επιπλέον, η παλιά δομή του και η τεχνολογία δεν του επιτρέπουν να λειτουργήσει με απόκρυψη όσο τα νεότερα στρατιωτικά οχήματα. Αυτό το γεγονός οδήγησε πολλούς στο να υποθέσουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα άρματα αυτά είτε ως υποστήριξη για τα χερσαία στρατεύματα είτε ως οχήματα-καμικάζι. Τον Ιούνιο του 2023, κυκλοφόρησε βίντεο που έδειχνε ένα τηλεχειριζόμενο T-55, που περιείχε πέντε βόμβες FAB-100 και 3,5 τόνους TNT, να κατευθύνεται προς μια ουκρανική θέση, πριν χτυπηθεί από αντιαρματική ρουκέτα και εκραγεί.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο Bulgarian Military, εάν χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο τα T-55, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά στην ακτίνα της έκρηξης θα εξοντωθεί, ενώ κτήρια θα καταστραφούν: το ωστικό κύμα και τα θραύσματα από την έκρηξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρκετούς τραυματισμούς και εκτός της ακτίνας.

«Οι Ουκρανοί, με την παροχή δυτικής βοήθειας, έχουν βελτιώσει την ποιότητα των αρμάτων μάχης και άλλων οχημάτων τους», έγραψε ο απόστρατος στρατηγός του Αυστραλιανού Στρατού Μικ Ράιαν, στην έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του στις 25 Μαρτίου 2023 . «Οι Ρώσοι, έχοντας χάσει πολλά από τα καλύτερα όπλα τους από τον πρώτο κιόλας χρόνο του πολέμου, στρέφονται σε πολύ παλαιότερα άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα που προέρχονται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη χρήση εξοπλισμού της εποχής του Ψυχρού Πολέμου από τη Ρωσία. Το 2022, τα στρατεύματα του Πούτιν, έβγαλαν στο πεδίο της μάχης το άρμα T-62, το οποίο είχε τεθεί σε λειτουργία το 1961. Οι ειδικοί ερμηνεύουν το γεγονός της επιστράτευσης παλαιών αρμάτων ότι, το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο, με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος.

πόλεμοςειδήσεις τώρατανκΟυκρανίαΡωσίαάρμα μάχης