Κόσμος|21.02.2024 13:52

Αλεξέι Ναβάλνι: Ακτιβιστής λέει ότι δολοφονήθηκε με γροθιά στην καρδιά

Newsroom

Ρώσος ιδρυτής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μίλησε στους Times του Λονδίνου για τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι και υποστήριξε ότι είναι πιθανό ο Ρώσος αντιφρονούντας να σκοτώθηκε με γροθιά στην καρδιά. Πρόκειται για τεχνική που επί ΕΣΣΔ διδασκόταν σε πράκτορες της σοβιετικής υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας, KGB.

Πρόκειται για δολοφονικό τρόπο χτυπήματος που μπορεί να αποβεί μοιραίο για ανθρώπους με πολύ καταπονημένο οργανισμό. Ο Βλάντιμιρ Οσέτσκιν της οργάνωσης Gulagu.net, στο δημοσίευμα ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι ήταν πολύ καταπονημένος διότι πριν δεχθεί τη φονική επίθεση, είχε εκτεθεί για πολλές ώρες σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Τι ισχυρίζεται ο ακτιβιστής για τον θάνατο του Ναβάλνι

Για τη θεωρία του, ο Οσέτσκιν επικαλείται πηγές της αρκτικής αποικίας καταδίκων, όπου κρατούνταν μέχρι τον θάνατό του την Παρασκευή (16/02) ο Ναβάλνι. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν έμεινε, επί δυόμισι ώρες, σε υπαίθρια απομόνωση. Η θερμοκρασία στο σημείο είχε πέσει στους -27 βαθμούς Κελσίου. Η υπαίθρια απομόνωση σε συνθήκες τόσο ακραίου ψύχους δεν προβλέπει διάρκεια άνω της ώρας.

Ο Οσέτσκιν ισχυρίστηκε στο βρετανικό μέσο, «νομίζω ότι πρώτα κατέστρεψαν το σώμα του κρατώντας τον έξω στο κρύο επί πολλή ώρα, μειώνοντας στο ελάχιστο την κυκλοφορία του αίματος. Και τότε γίνεται πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον, μέσα σε δευτερόλεπτα, αν ο δράστης έχει κάποια εμπειρία από αυτά», ενώ πρόσθεσε πως, η θανατηφόρα γροθιά στην καρδιά υπήρξε σήμα κατατεθέν των παλαιών πρακτόρων της KGB.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές για να σκοτώσεις κάποιον στη φυλακή»

Σύμφωνα με τον Ρώσο ακτιβιστή, οι εκτιμήσεις της οικογένειας του Αλεξέι Ναβάλνι για τη δολοφονία με νόβιτσοκ πιθανότατα δεν ευσταθούν καθώς η χρήση της νευροτοξικής ουσίας θα άφηνε ίχνη στον οργανισμό του θύματος – γεγονός που θα ενέπλεκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον θάνατο. «Όταν κάποιος είναι υπό τον έλεγχο του συστήματος φυλακών υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να τον σκοτώσεις», είπε ο Οσέτσκιν.

Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση Gulagu.net του ίδιου μετέφερε την πληροφορία ότι, τη συγκεκριμένη ποινική αποικία επισκέφθηκαν, δύο ημέρες πριν από το θάνατο Ναβάλνι, αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB. Οι ίδιοι αποσύνδεσαν κάμερες ασφαλείας και μικρόφωνα από το κέντρο κράτησης. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, η παρουσία των πρακτόρων στη φυλακή είναι η απόδειξη πως, το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του αντιφρονούντα. Μάλιστα, ο Οσέτσκιν σημειώνει ότι, οι αναφορές για μώλωπες στην περιοχή της καρδιάς του νεκρού συνάδουν με τη θεωρία του.

δολοφονίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΑλεξέι Ναβάλνι