Κόσμος|03.03.2024 10:21

Νέος πολύχρωμος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας εντοπίστηκε στη Βρετανία - 100 διαφορετικά είδη βρίσκονται στην περιοχή

Newsroom

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε βρετανικά ύδατα ένας εξαιρετικά σπάνιος πολύχρωμος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας.

Πρόκειται για τον θαλάσσιο γυμνοσάλιαγκα, Pleurobranchaea britannica ο οποίος έχει μήκος μόλις 5 εκατοστά. Το σπάνιο αυτό ζώο εντοπίστηκε στα ανοικτά της νοτιοδυτικής Αγγλίας από ένα ερευνητικό πλοίο. Υπεύθυνος των ερευνών ήταν ο Ross Bullimore, ερευνητής του Κέντρου Επιστήμης Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Υδατοκαλλιέργειας (CEFAS).

«Συναρπαστικό να ανακαλύπτεις ένα νέο είδος»

Περίπου 100 διαφορετικοί θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες βρίσκονται στις θάλασσες στα ανοικτά της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, αλλά αμέσως ο Ross Bullimore κατάλαβε ότι αυτό ήταν κάτι ξεχωριστό. «Ήταν σαν να άναψε μια λάμπα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο εντοπισμός του νέου αυτού είδους δείχνει ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τη ζωή στις θάλασσές μας, οι οποίες είναι από τις καλύτερα μελετημένες στον κόσμο. «Το να βρίσκεις ένα νέο είδος που δεν είναι μικροσκοπικό είναι αρκετά συναρπαστικό. Δείχνει ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» επεσήμανε ο ερευνητής Peter Barry.

Ομορφιά και ποικιλία

Οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες είναι ένα είδος θαλάσσιου μαλάκιου χωρίς κέλυφος που φημίζονται για την αξιοσημείωτη ποικιλία και ομορφιά του. Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος - που φτάνει μόνο τα 5 εκατοστά σε μήκος - αποτελούν κορυφαίο θηρευτή και κατέχουν σημαντική θέση στην τροφική αλυσίδα. Συχνά αναφέρονται ως "είδη-δείκτες" και μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων λόγω της ευαισθησίας τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων πιέσεων.

Ο νέος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας που εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Αγγλίας ανήκει στην κατηγορία των γυμνοσάλιαγκων που βρίσκονται συνήθως στη βόρεια Ισπανία, τη Σενεγάλη και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

έρευναΒρετανίαειδήσειςεπιστημονική ανακάλυψηψάριΗνωμένο Βασίλειοθάλασσαειδήσεις τώρα