Κόσμος|02.03.2024 19:33

Συναγερμός στη Γερμανία: Ερευνάται αν Ρώσοι υπέκλεψαν απόρρητες επικοινωνίες του στρατού

Newsroom

Έρευνα για να διαπιστωθεί αν υποκλάπηκαν από Ρώσους κατασκόπους οι συνομιλίες στην Πολεμική Αεροπορία αναφορικά με την Ουκρανία διεξάγει η υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπίας της Γερμανίας, έπειτα από αποκαλύψεις στα social media που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ερευνά πιθανή υποκλοπή απόρρητης συνομιλίας μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι αναφέρουν οι συνομιλίες

Η δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today Μαργκαρίτα Σιμονιάν, ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την Παρασκευή (1/3) το ηχητικό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε και στο κανάλι της στο Telegram.

Το Reuters που άκουσε την ηχογράφηση δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τη γνησιότητά της. Οι συμμετέχοντες στην κλήση συζητούν την πιθανή παράδοση πυραύλων Κρουζ Taurus στο Κίεβο, την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δημόσια μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά. Αναφέρονται επίσης στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και για πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Ανησυχία από Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πιθανή διαρροή είναι «πολύ σοβαρή». Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο από την άλλη δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «πονηρά σχέδια των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, τα οποία έγιναν εμφανή λόγω της δημοσίευσης αυτής της ηχογράφησης».

Ο Ρόντεριχ Κισεβέτερ, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι θεωρεί τις αναφορές αυθεντικές.

κατασκοπείαΟυκρανίαειδήσειςπόλεμοςΓερμανίαΡωσίαειδήσεις τώρα