Κόσμος|06.03.2024 20:05

Η απάντηση της Μόσχας για το χτύπημα σε Ζελένσκι - Μητσοτάκη

Newsroom

Για απάντηση σε ουκρανικά πλήγματα κάνει λόγο η Ρωσία, αναφορικά με την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό και πολύ κοντά στην ελληνική αποστολή που βρέθηκε σήμερα (6/3) στην Ουκρανία.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας σχολίασε εμμέσως την επίθεση, ανακοινώνοντας πως σήμερα στις 11:40 (ώρα Μόσχας) οι ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν πυραυλικό χτύπημα υψηλής ακρίβειας, σε υπόστεγο της βιομηχανικής ζώνης του λιμανιού της Οδησσού όπου γινόταν προετοιμασία για «πολεμική χρήση πλωτών μη επανδρωμένων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».

«Ο στόχος του χτυπήματος εξολοθρεύτηκε, επλήγη η εγκατάσταση», τονίζει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Επομένως, οι Ρώσοι λένε πως πρόκειται για απάντηση στα πλήγματα κατά του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του OPEN στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό. 

Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι είναι απίθανο οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές να έχουν επικοινωνήσει με κάποιον τρόπο με τη Ρωσία ώστε να ενημερώσουν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

«Η Ρωσία αν ήθελε έχει τις δυνατότητες να χτυπήσει οποιονδήποτε»

Γνωστός Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή επίθεση, απάντησε πως πολύ συχνά οι Ουκρανοί «όταν πηγαίνει ξένη αντιπροσωπεία συνήθως στήνουν τρομοκρατικό θέαμα».

Δηλαδή δεν αποκλείει η έκρηξη να έγινε από την ουκρανική πλευρά και τόνισε πως «η Ρωσία αν ήθελε έχει τις δυνατότητες να χτυπήσει οποιονδήποτε και οπουδήποτε».

Ο αναλυτής πρόσθεσε πως παρόμοια χτυπήματα εναντίον ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών έχουν «επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί».

Καταδικάζει η φον ντερ Λάιεν την επίθεση στην Οδησσό

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας - σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

«Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει.

Το μήνυμα Μισέλ για την επίθεση

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «αυτό είναι κατακριτέο και για τις τακτικές του Κρεμλίνου».

«Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

Η επίθεση

Περίπου 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Οδησσού στη σκιά της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα, περισσότερα από 150 μέτρα μακριά από την ελληνική αποστολή.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν οι σειρήνες και υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ενεργοποίηση αεράμυνας της περιοχής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή, η οποία βρίσκεται στην αποστολή με τον πρωθυπουργό στην Ουκρανία.

Κανένα θέμα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της αποστολής

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως είναι καλά στην υγεία τους και δεν κινδυνεύουν ενώ όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της αποστολής του». Επιπρόσθετα, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ μετέδωσε ότι με βάση την ενημέρωση που είχαν από τις ουκρανικές αρχές από την επίθεση, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα στην πόλη της Οδησσού.

Η έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι και στην ελληνική αποστολή

Η έκρηξη σημειώθηκε, λίγο πριν τη συνάντηση των δυο ανδρών, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό και πολύ κοντά στην ελληνική αποστολή, όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η επίθεση σημειώθηκε περισσότερα από 150 μέτρα μακριά από την ελληνική αποστολή, ενώ, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η υπόλοιπη ελληνική αποστολή δεν κινδύνεψαν και δεν υφίσταται κανένα θέμα με την ασφάλειά τους.

Τα πρώτα πλάνα από την έκρηξη

Πώς έγινε η έκρηξη στην ελληνική αποστολή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε έκτακτη επίσκεψη στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα στην Οδησσό για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. 

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που επικαλείται το OPEN, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή της προεδρίας της Ουκρανίας και κοντά στην ελληνική αποστολή ενώ ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή της Κριμαίας προς την Οδησσό.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την έκρηξη

Επικαλούμενη πολύ καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, η Σοφία Φασουλάκη ανέφερε στο OPEN πως η έκρηξη ήταν μακρύτερα από τα 150 μέτρα, όπως αρχικά αναφέρθηκε από τα ουκρανικά μέσα. 

Όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι πολύ καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς ώρας κανένας λόγος ανησυχίας. Όπως όλα δείχνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες ώρες θα αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος για να μεταβεί στο Βουκουρέστι, για να παρουσιαστεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν επικοινωνήσει με τις ουκρανικές και έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής.

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΟυκρανίαΚυριάκος Μητσοτάκης