Κόσμος|20.03.2024 06:55

Toυρκία: Γιατί ο Ερντογάν βάζει τώρα στο «στόχαστρο» την Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Ακριβώς στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ακούσαμε για πρώτη φορά την ομολογία της τουρκικής ηγεσίας ότι η Τουρκία θέλει ολόκληρη την Κύπρο, «εντελώς δική της». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που καταρρίπτει επομένως την τουρκική δικαιολογία εδώ και μισό αιώνα ότι η εισβολή έγινε για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους.

Ο στόχος ήταν όλο το νησί ή τουλάχιστον ο Ερντογάν αυτό θα έκανε... Γι’ αυτό επικρίνει τον Ετζεβίτ, δηλαδή τους κεμαλιστές τότε ότι δεν έπρεπε να σταματήσουν την προέλαση το ’74.

Γιατί τώρα η ομολογία Ερντογάν

Πρόκειται για μια πρωτάκουστη και πολύ βαριά ομολογία που αποκαλύπτει και την πολιτικο-στρατιωτική σκέψη του Ερντογάν, η οποία ξύνει τις πληγές της Κύπρου και των αγωνιστών της. Μας παραξενεύει μάλιστα λόγω της χρονικής συγκυρίας που επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν να το πει.

Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που κάνει ειρηνική στροφή με όλους και δη με την Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι οι δημοτικές εκλογές και ο φόβος μη χάσει την Κωνσταντινούπολη πιέζουν πολύ τον Ερντογάν και έτσι σηκώνει τους εθνικιστικούς τόνους, κατηγορώντας τους κεμαλιστές γιατί ο Ιμάμογλου προέρχεται από το κεμαλικό κόμμα.

Παλαιότερα είχε πει ότι η Λωζάνη μίκρυνε την Τουρκία και κατηγορούσε πάλι το κόμμα της αντιπολίτευσης. Η δήλωση του Τούρκου προέδρου υπενθυμίζει ότι το Κυπριακό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα για την Τουρκία ξέχωρο από την ελληνο-τουρκική προσέγγιση κι εκεί δεν χωρεί καμία υποχώρηση. Ο Ερντογάν λοιπόν το σκληραίνει, θεωρώντας ότι η ελληνική αντίδραση θα είναι ίσως χλιαρή για να μην χαλάσει το κλίμα.

Πάντως, ούτε στην Τουρκία ο Τύπος, ούτε η πολιτική ηγεσία σηκώνει το θέμα για να δείξει ίσως ότι οι αποδέκτες είναι το εσωτερικό ακροατήριο, του οποίου το εθνικιστικό συναίσθημα θέλει να ξεσηκώσει με όσα λέει τελευταία ο Ερντογάν στις ομιλίες.

ΚύπροςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα