Κόσμος|22.03.2024 12:21

Τουρκία: Παιδιά κακοποιούνταν επί χρόνια κι ο δράστης κατέγραφε τις πράξεις του

Μαρία Ζαχαράκη

Συγκλονίζει σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στην Τουρκία. Ο Μετίν Σενάι, υδρονομέας στη συνοικία Μπάγτζιλαρ στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφτηκε ότι βίαζε επί χρόνια τα παιδιά της γειτονιάς σε ένα δωμάτιο που είχε κατασκευάσει στο χώρο εργασίας του και κατέγραφε αυτές τις στιγμές.

Το σκάνδαλο αποκαλύφτηκε όταν ο Μετίν φέρεται να απήγαγε την 11χρονη κόρη μιας οικογένειας, στην οποία πουλούσε νερό, μετά το σχολείο και την κακοποίησε στο χώρο εργασίας του. Αναφέρθηκε ότι στο κατάστημα πώλησης νερού, από όπου διασώθηκε το κοριτσάκι, υπήρχε ειδικό διαμέρισμα με ηχομόνωση.

Ακούγοντας τη φωνή ενός παιδιού να βγαίνει από το κατάστημα, οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα και βρήκαν την 11χρονη. Οι κάτοικοι της γειτονιάς που είδαν την αστυνομία να έρχεται και ήξεραν ότι ένα κοριτσάκι αγνοείται στη γειτονιά τους προσπάθησαν να λιντσάρουν τον Μετίν Σενάι, όταν έμαθαν ότι το κοριτσάκι βρισκόταν εκεί.

Το διαμέρισμα όπου βρέθηκε το κοριτσάκι ήταν ηχομονωμένο και ο ύποπτος έγραψε σε χαρτιά Α4 που ήταν κρεμασμένα στους τοίχους για να φοβίσει το κοριτσάκι ότι θα έπρεπε να είναι ήσυχη, αλλιώς θα τη σκότωνε.

Κι άλλα παιδιά

Ο εισαγγελέας, που διεξήγαγε την έρευνα, αποκάλυψε και άλλη τρομερή πραγματικότητα. Ο Σενάι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά κι άλλα παιδιά από τη γειτονιά και το κατέγραφε.

Καταδίκη από το υπουργείο Οικογένειας

Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών προέβη σε δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την είδηση.

«Κρίνεται σκόπιμο να προβούμε στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την είδηση που εμφανίστηκε χθες σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης με τίτλο "Παιδιά που έμειναν χωρίς ανάσα σε μυστικό διαμέρισμα". Παρακολουθήσαμε στενά από την αρχή τη διαδικασία έρευνας. Το πρόσωπο που αποτελεί το αντικείμενο της είδησης δικάζεται και έχει προφυλακιστεί και ζητήσαμε να παρέμβουμε με το άνοιγμα της υπόθεσης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα υπόλοιπα παιδιά μας που φέρονται να έχουν κακοποιηθεί. Ως υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι ο συλληφθείς θα λάβει την αυστηρότερη δυνατή τιμωρία».

Μελανό το ιστορικό της Τουρκίας σε κακοποίηση παιδιών

Το ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με την κακοποίηση παιδιών είναι αρκετά σκοτεινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μόνο μεταξύ 2012-2019 σημειώθηκε αύξηση 30% στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Τα στατιστικά στοιχεία για τη δικαιοσύνη του 2020 αποκαλύπτουν επίσης εντυπωσιακά στοιχεία. Μεταξύ των υποθέσεων που κατατέθηκαν για σεξουαλικά αδικήματα, οι καταγεγραμμένες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ήταν 15.213.

Επίσης, το 2020, η Τουρκία κατέλαβε την 18η θέση μεταξύ των 60 ασφαλέστερων χωρών για τα παιδιά στον κατάλογο που συνέταξε ο Economist συγκρίνοντας στοιχεία που συλλέχθηκαν από διάφορες περιοχές.

αστυνομικοίΚωνσταντινούποληΤουρκίαπαιδιάειδήσεις τώρασκάνδαλοκακοποίηση