Κόσμος|31.03.2024 17:12

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες - Μεγάλο έπαθλο η Κωνσταντινούπολη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η Τουρκία διεξήγαγε δημοτικές εκλογές σήμερα, μια ψηφοφορία – βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο βασικών αστικών περιοχών που έχασε από την αντιπολίτευση πριν από πέντε χρόνια. Μεγάλα έπαθλα φυσικά, πρωτίστως η Κωνσταντινούπολη και δευτερευόντως η Αγκυρα.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Τα μηνύματα Ερντογάν

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας. Εύχομαι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Τί είπαν οι δύο βασικοί διεκδικητές της Κωνσταντινούπολης

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, το θέμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

Πριν πάει να ψηφίσει, ο Μουράτ Κουρούμ επισκέφθηκε ένα τέμενος για να προσευχηθεί και οι σχετικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύτηκαν στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Χτες βράδυ, εξάλλου, προσευχήθηκε μαζί με τον Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Ταραχές και συγκρούσεις

Οι εκλογές έχουν προκαλέσει συγκρούσεις σε περιοχές της Τουρκίας, με ένα άτομο να σκοτώνεται και αρκετούς να τραυματίζονται σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο ομάδων της κουρδικής μειονότητας στο χωριό Αγκακλιντέρε.

Τα κύρια πεδία μάχης είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, και η πρωτεύουσα Άγκυρα, τις οποίες ο Ερντογάν έχασε το 2019, καταρρακώνοντας την αύρα του αήττητου.

Ο 70χρονος Τούρκος πρόεδρος έχει θέσει ως στόχο του να αποσπάσει πίσω την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος το 1994.

Ένα ισχυρό αποτέλεσμα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, πιθανότατα θα σκληρύνει την αποφασιστικότητά του να εισαγάγει ένα νέο σύνταγμα - ένα σύνταγμα που θα αντικατοπτρίζει τις συντηρητικές του αξίες και θα του επιτρέπει να κυβερνά μετά το 2028, όταν λήγει η τρέχουσα θητεία του, σύμφωνα με αναλυτές.

Για την αντιπολίτευση, διχασμένη και αποθαρρυμένη μετά την ήττα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, η διατήρηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα αποτελούσε σημαντική ώθηση και θα βοηθούσε στην επαναδραστηριοποίηση των υποστηρικτών της.

Στήθος με στήθος

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι θα διεξαχθεί στενή κούρσα μεταξύ του νυν δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, του κύριου αντιπολιτευόμενου, Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και του υποψηφίου του ΑΚΡ Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργού αστικοποίησης και περιβάλλοντος.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο Ιμάμογλου, μια δημοφιλής προσωπικότητα που προβάλλεται ως πιθανός μελλοντικός αμφισβητίας του Ερντογάν, κατεβαίνει χωρίς την υποστήριξη ορισμένων από τα κόμματα που τον βοήθησαν να φτάσει στη νίκη το 2019.

Τόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών όσο και το εθνικιστικό Κόμμα IYI κατεβάζουν τους δικούς τους υποψηφίους στην κούρσα, γεγονός που θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από τον Ιμάμογλου.

Μια εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το CHP διαλύθηκε αφού απέτυχε να εκδιώξει τον Ερντογάν στις περσινές εκλογές, μη μπορώντας να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση και την αρχικά ανεπαρκή αντίδραση της κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό του περασμένου έτους που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 53.000 ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, ένα νέο θρησκευτικό-συντηρητικό κόμμα, το Νέο Κόμμα Ευημερίας ή YRP, απευθύνεται σε ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από τους χειρισμούς του Ερντογάν στην οικονομία και αναμένεται να αποσπάσει κάποιες ψήφους από τους υποψηφίους του.

Στην Άγκυρα, ο εν ενεργεία δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος θεωρείται επίσης πιθανός μελλοντικός αντίπαλος του Ερντογάν, αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο αντίπαλός του - ο Τουργκούτ Αλτινόκ, υποψήφιος του ΑΚΡ και δήμαρχος της περιοχής Κετσιόρεν της Άγκυρας - δεν έχει καταφέρει να προκαλέσει ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, το κόμμα DEM αναμένεται να κερδίσει πολλούς από τους δήμους, αλλά δεν είναι σαφές αν θα του επιτραπεί να τους διατηρήσει.

ΚωνσταντινούποληΕκρέμ ΙμάμογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαδημοτικές εκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΜανσούρ Γιαβάς