Κόσμος|31.03.2024 20:47

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Πάει για θρίαμβο ο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - Χάνει ο Ερντογάν Άγκυρα, Σμύρνη

Newsroom

Μεγάλη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και επικράτηση των υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, δείχνει η καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές.

Αποτελέσματα για Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη

  • Στην Κωνσταντινούπολη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταγράφει έναν άνευ προηγουμένου θρίαμβο, καθώς με καταμετρημένο το 66,84%, συγκεντρώνει 50,29% έναντι 41% του Μουράτ Κουρούμ
  • Στην Άγκυρα, ο Μανσούρ Γιαβάς έκανε περίπατο: Με καταμετρημένο το 40,88%, συγκεντρώνει 58,58%, έναντι 33,66% που συγκεντρώνει ο Τουργκούτ Αλτιντοκ.
  • Στη Σμύρνη, με καταμετρημένο το 61,22%, ο Τσεμίλ Τουντσάι, συγκεντρώνει 48,03%, έναντι 37,08% που συγκεντρώνει ο Χαμζά Μουντέν.
  • Στα Άδανα, με καταμετρημένο το 33,06%, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, συγκεντρώνει 47,34%, έναντι 37,75% που συγκεντρώνει ο Φατίχ Μεχμέτ Κοτσαϊσπίρ.
  • Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 45,45% ο Μουχετίν Μποτσέκ, συγκεντρώνει 47,58%, έναντι 40,85% του Χακάν Τουτουντσού.
  • Στην Προύσα, με καταμετρημένο το 50,72%, ο Μουσταφά Μποζμπέι, συγκεντρώνει 47,05% έναντι 39,1% του Αλινούρ Ακτάς.

Συνολικά, οι Κεμαλιστές του CHP σε όλη την επικράτεια, συγκεντρώνουν 38,9%, έναντι 37,39% που συγκεντρώνει το AKP.

Ο πρόεδρος του YSK δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δικαστές, το προσωπικό και τους υπαλλήλους μας που εργάστηκαν με μεγάλη αφοσίωση κατά τη διάρκεια των εκλογών. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που συμμορφωθήκατε με την πένθιμη απαγόρευση μετάδοσης. Θα καταθέσουμε ποινική μήνυση κατά των καναλιών που παραβιάζουν την απαγόρευση χωρίς να κάνουν δήλωση. Από τώρα, η απαγόρευση μετάδοσης έχει αρθεί».

Ικανοποίηση Ιμάμογλου – Νίκη στην Άγκυρα κήρυξε ο Γιαβάς

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του.

Τουρκίαδημοτικές εκλογές ΤουρκίαΆγκυραεκλογές ΤουρκίαΕκρέμ ΙμάμογλουΣμύρνηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚωνσταντινούπολη