Κόσμος|04.04.2024 12:29

Politico: Μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει το ουκρανικό μέτωπο

Newsroom

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Έλον Μασκ σχετικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη προειδοποίησε πως παρ΄ότι η Μόσχα δεν έχει «καμία πιθανότητα» να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, «όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερα εδάφη θα κερδίζει η Ρωσία μέχρι να φτάσει στο Ντνίπρο» ενώ εκτίμησε και πως «αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετά, θα πέσει και η Οδησσός».

Οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι 

Όπως γράφει το Politico, η πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετική από τις προειδοποιήσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ζελέσνκι, αν δεν εγκριθεί σύντομα πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι δυνάμεις του θα πρέπει να «κάνουν πίσω, να υποχωρήσουν, με μικρά βήματα». Προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις μπορεί να κινδυνεύσουν να πέσουν.

Προφανώς, οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι αποτελούν μέρος μιας ευρείας διπλωματικής προσπάθειας για να απελευθερωθεί η στρατιωτική βοήθεια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι δυνάμεις του και που λείπει εδώ και μήνες. Πρόκειται για βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών μέχρι συστήματα αεράμυνας Patriot και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν το πακέτο εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ένας μαζικός ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μια μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, ένα τέτοιο πισωγύρισμα, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να αναζωπυρώσει τις δυτικές πιέσεις για διαπραγματεύσεις που θα ευνοούσαν προφανώς τη Ρωσία, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση μελλοντικά.

Ζοφερή η στρατιωτική εικόνα της Ουκρανίας 

Ουσιαστικά, όλα εξαρτώνται τώρα από το πού θα αποφασίσει η Ρωσία να στοχεύσει τις δυνάμεις της σε μια επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Σε ένα προ-επιθετικό σφυροκόπημα - που εκτείνεται από το Χάρκοβο και το Σούμι στα βόρεια έως την Οδησσό στα νότια - οι πυραυλικές επιθέσεις και οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας έχουν αυξηθεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες, στοχεύοντας υποδομές και καθιστώντας δύσκολο να μαντέψει κανείς πού θα οργανώσει την επόμενη μεγάλη επίθεση.

Και σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματικούς η στρατιωτική εικόνα είναι ζοφερή.

Οι αξιωματικοί είπαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης της πρώτης γραμμής στο σημείο όπου οι Ρώσοι στρατηγοί θα αποφασίζουν να επικεντρώσουν την επίθεσή τους.

Επιπλέον, χάρη στο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε αριθμούς και τα drones που συντρίβουν τις ουκρανικές θέσεις εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία πιθανότατα θα είναι σε θέση να «διεισδύσει στην πρώτη γραμμή και να τη συντρίψει σε ορισμένα μέρη της», είπαν μιλώντας ανώνυμα.

«Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία τώρα, επειδή δεν υπάρχουν τεχνολογίες ικανές να ‘’ισοφαρίσουν’’ την δύναμη της Ρωσίας. Δεν έχουμε αυτές τις τεχνολογίες, ενώ ούτε και η Δύση τις έχει σε επαρκή αριθμό», δήλωσε στο Politico μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές πηγές.

Δεν μπορείς να βασίζεσαι στα λάθη του αντιπάλου 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο η ουκρανική ανθεκτικότητα, καθώς και τα λάθη των Ρώσων διοικητών μπορεί να αλλάξουν τώρα τη ζοφερή δυναμική. Λάθη όπως αυτό που έγινε το Σάββατο, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με άρματα μάχης στις ουκρανικές θέσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η οποία όμως συνετρίβη από την 25η Ταξιαρχία της Ουκρανίας, η οποία κατέστρεψε δώδεκα άρματα μάχης και 8 τεθωρακισμένα. 

Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί υπενθύμισαν ότι το να βασίζεσαι στα ρωσικά λάθη δεν είναι στρατηγική και ήταν πικραμένοι για τα λάθη που λένε ότι εμπόδισαν την αντίσταση της Ουκρανίας από την αρχή - λάθη που έγιναν τόσο από τη Δύση, όσο και από την Ουκρανία. Εμφανίζονται επίσης καυστικοί απέναντι στη δυτική βοήθεια, λέγοντας ότι οι προμήθειες και τα οπλικά συστήματα ήρθαν πολύ αργά και σε ανεπαρκή αριθμό για να κάνουν τη διαφορά που θα μπορούσαν.

«Ο Ζαλούζνι (σσ. πρώην διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας) τον αποκαλούσε ‘’πόλεμος της μίας ευκαιρίας’’», είπε ένας από τους αξιωματικούς. «Με αυτό, εννοούσε ότι τα οπλικά συστήματα γίνονται περιττά πολύ γρήγορα επειδή αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους Ρώσους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε πυραύλους κρουζ Storm Shadow και Scalp (που παρέχονται από τη Βρετανία και τη Γαλλία) με επιτυχία — αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οι Ρώσοι πάντα μελετούν. Δεν μας δίνουν δεύτερη ευκαιρία. Και έχουν επιτυχία σε αυτό».

«Μην πιστεύετε την προπαγάνδα το ότι απλώς ρίχνουν στρατεύματα στην κρεατομηχανή για να σφαγιαστούν», πρόσθεσε. «Το κάνουν και αυτό, φυσικά - μεγιστοποιώντας ακόμη περισσότερο το αντίκτυπο των ανώτερων αριθμών τους - αλλά επίσης μαθαίνουν και βελτιώνονται».

Οι αξιωματικοί είπαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής ήρθαν εγκαίρως, βοηθώντας τους να σώσουν το Κίεβο — και το ίδιο έγινε με τους HIMARS, τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, που χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απωθήσουν τη Ρωσία από τη Χερσώνα τον Νοέμβριο του 2022.

«Αλλά συχνά, απλώς δεν παίρνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Έρχονται όταν δεν είναι πλέον ιδιαίτερα χρήσιμα», είπε ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, αναφέροντας τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ως παράδειγμα. Περίπου δώδεκα F-16 αναμένεται να ενισχύσουν την Ουκρανία το καλοκαίρι, αφού έχει ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση πιλότων. «Κάθε όπλο έχει τη δική του σωστή ώρα. Τα F-16 χρειάστηκαν το 2023, δεν συμβαίνει το ίδιο το 2024», είπε.

Η Ρωσία μελετά 

Αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτόν τον ίδιο αξιωματικό, η Ρωσία είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει: «Τους τελευταίους μήνες αρχίσαμε να παρατηρούμε πυραύλους να εκτοξεύονται από τους Ρώσους από το Dzhankoy της βόρειας Κριμαίας, αλλά χωρίς τις εκρηκτικές κεφαλές. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έκαναν, και μετά το καταλάβαμε: μετρούν απόσταση», είπε. Ο αξιωματικός εξήγησε ότι η Ρωσία υπολόγιζε πού να αναπτύξει καλύτερα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και ραντάρ προκειμένου να μεγιστοποιήσει την περιοχή που μπορούν να καλύψουν για να στοχεύσουν τα F-16, κρατώντας τα μακριά από τις πρώτες γραμμές και τους υλικοτεχνικούς κόμβους της Ρωσίας.

Ανάγκη για βασικά όπλα και drones 

Οι αξιωματικοί είπαν επίσης ότι χρειάζονται τώρα περισσότερα βασικά όπλα καθώς και drones. «Χρειαζόμαστε οβίδες, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες και ρουκέτες», είπε ένας από αυτούς στο Politico, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειαζόταν 4 εκατομμύρια οβίδες και 2 εκατομμύρια drones. «Είπαμε συνεχώς στους δυτικούς εταίρους ότι έχουμε την εμπειρία μάχης, έχουμε την κατανόηση αυτού του πολέμου στο πεδίο της μάχης. Έχουν τους πόρους και πρέπει να μας δώσουν αυτό που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε. 

Η Ευρώπη, από την πλευρά της, προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπληρώσει το τεράστιο μειονέκτημά της στις οβίδες πυροβολικού. Και από αυτή την άποψη, μια προτεινόμενη αγορά πυρομαχικών πυροβολικού από ομάδα υπό την ηγεσία της Τσεχίας θα μπορούσε να προσφέρει 1,5 εκατομμύριο βλήματα, με κόστος 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων — αλλά και αυτός ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το τι χρειάζεται.

Οι αξιωματικοί τόνισαν ότι χρειάζονται, επίσης, πολύ περισσότερους στρατιώτες. Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει αρκετούς άντρες στην πρώτη γραμμή και αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα της υποτονικής υποστήριξης της Δύσης.

Ο Ζαλούζνι είχε ήδη ζητήσει δημόσια την κινητοποίηση περισσότερων στρατευμάτων τον Δεκέμβριο, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τουλάχιστον 500.000 επιπλέον άνδρες. Το θέμα έκτοτε πηγαίνει μπρος - πίσω.

Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο στρατηγός Αλεξάντρ Σίρσκι -ο αντικαταστάτης του Ζαλούζνι- ανακοίνωσε απότομα ότι η Ουκρανία μπορεί να μην χρειάζεται τόσα πολλά νέα στρατεύματα. Μετά από μια ανασκόπηση των πόρων, ο αριθμός έχει «μειωθεί σημαντικά» και «αναμένουμε ότι θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους ικανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. «Μιλάω όχι μόνο για τους επιστρατευμένους αλλά και για τους εθελοντές μαχητές», είπε.

«Δεν έχουμε μόνο στρατιωτική κρίση, έχουμε και πολιτική»

Το σχέδιο είναι να μετακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ένστολοι από τα γραφεία στην πρώτη γραμμή, μετά από εντατική εκπαίδευση τριών έως τεσσάρων μηνών. Αλλά οι ανώτεροι αξιωματικοί με τους οποίους μίλησε το Politico είπαν ότι ο Σίρσκι έκανε λάθος και «παίζει με το αφήγημα των πολιτικών».

«Δεν έχουμε μόνο στρατιωτική κρίση, έχουμε και πολιτική», είπε ένας από τους αξιωματικούς. Ενώ η Ουκρανία αποφεύγει μια μεγάλη επιστράτευση, «η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα πόρους και θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση γύρω στον Αύγουστο, και ίσως νωρίτερα».

ειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμοςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανία