Κόσμος|04.04.2024 23:34

Πούτιν: Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι στόχος ισλαμιστών φονταμενταλιστών

Newsroom

«Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι στόχος των ισλαμιστών φονταμενταλιστών», τόνισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις περίπου δύο εβδομάδες μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κοντά στη Μόσχα στην οποία τουλάχιστον 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

«Στόχος ήταν να πλήξουν την ενότητά μας»

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι κύριος στόχος εκείνων που διέταξαν την αιματηρή, αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια στην Μόσχα ήταν να πλήξουν την ενότητα μας» είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

«Δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι, κανένας άλλος λόγος, επειδή η Ρωσία δεν μπορεί να είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από του ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Είμαστε μια χώρα που δείχνει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκευτικής αρμονίας και ενότητας, διαθρησκευτικής και διεθνοτικής ενότητας».

Σημειώνεται πως την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η επίθεση έγινε με εντολή της Ουκρανίας, χωρίς να έχει παρουσιάσει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η Ουκρανία από την πλευρά της αρνείται κάθε εμπλοκή και οι ΗΠΑ - οι οποίες προειδοποίησαν την Ρωσία εκ των προτέρων για την επικείμενη επίθεση από τους Ισλαμιστές μαχητές- χαρακτήρισαν την εκδοχή της Μόσχας ανοησίες.

Τι είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός

Ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός στρέφεται εναντίον της εκκοσμίκευσης και της εισβολής της δυτικής παράδοσης και ηθικής καθώς και σε οτιδήποτε άλλο είναι ξένο προς την ισλαμική πραγματικότητα. Αντιθέτως, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ισλαμικής θρησκευτικής και πολιτισμικής παράδοσης. Διακρίνεται για το στενό του σύνδεσμο προς την ουσία και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Ως όπλο, χρησιμοποιεί τον ιερό πόλεμο, δηλαδή την Τζιχάντ, για την υπεράσπιση της ισλαμικής παράδοσης αλλά και για την επέκταση της ισλαμικής κυριαρχίας. Ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός είναι ιδιαίτερα δυναμικός και βίαιος και διαθέτει πολλά ανορθολογικά χαρακτηριστικά ενώ υπολογίζεται ως μια από τις σημαντικότερες πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις στον κόσμο.

Βλαντίμιρ ΠούτινΜακελειόειδήσεις τώραΙσλαμικό ΚράτοςεπίθεσηΡωσία