Κόσμος|04.04.2024 18:51

Ο Χαφτάρ κάνει… ειρήνη με τον Ερντογάν; Ο γιος του στρατηγού της Λιβύης έκανε συμφωνία με τουρκικές εταιρείες

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Μπελκασίμ Χαφτάρ, γιος του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος διοικεί de facto την ανατολική Λιβύη, υπέγραψε νέα σειρά συμφωνιών με τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Χαφτάρ, που βρίσκονται σε σύγκρουση από το 2014 , φαίνεται να έχει μπει σε μια νέα φάση. Η στροφή της Τουρκίας προς την κυβέρνηση Χαφτάρ, που παραδοσιακά υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, ενδέχεται να αποτελεί απόρροια της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αίγυπτο.

Ο Μπελκασίμ Χαλίφα Haftar, Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι υπέγραψε συμβάσεις έργου με τις τουρκικές εταιρείες BESER Engineering and Consultancy Ltd. και Silahtaroglu Construction για την υλοποίηση διαφόρων έργων στη Βεγγάζη.

Η Beser Muhendislik είναι μια εταιρεία που έχει αναλάβει έργα κατασκευής στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

Στοχευμένα έργα στη Βεγγάζη

Τα έργα περιλαμβάνουν τη συντήρηση και την ολοκλήρωση της κεντρικής βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Βεγγάζης, τη συντήρηση και ανάπτυξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και τη συντήρηση και καθαρισμό της λίμνης «23 Ιουλίου», προκειμένου να επιτευχθεί ένας από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη. «Μαζί με τουρκικές εταιρείες, θα κάνουμε τις καθαρές παραλίες της Βεγγάζης απαλλαγμένες από ρύπους», είπε ο Μπελκασίμ Χαφτάρ.

Μεταξύ των συμβάσεων που υπέγραψε ο Χαφτάρ με τουρκικές εταιρείες περιλαμβάνονται έργα για την ανοικοδόμηση των περιοχών Derne, Cebel-i Ahdar και Ecdebiye, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει μπει σε μια διαδικασία εξομάλυνσης με την πλευρά του Χαφτάρ, παράλληλα με την ομαλοποίηση με την Αίγυπτο. Τον περασμένο Οκτώβριο, 16 τουρκικές εταιρείες συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Κατασκευών Libya Build που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Βεγγάζης και υπέγραψαν συμφωνία 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΛιβύηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΧαφτάρειδήσειςειδήσεις τώρα