Κόσμος|17.04.2024 07:10

Ο Ερντογάν σε ρόλο εξισορροπιστή ανάμεσα σε Ιράν-Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Αποφεύγοντας να πάρει θέση στην πρώτη του δήλωσή του μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δηλώνει σαφή πλευρά κι εστιάζει την κριτική του στις ενέργειες του Ισραήλ υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, κατηγορώντας εκείνον για δυσανάλογες αντιδράσεις.

Ο Ερντογάν καταδίκασε τη μονομερή υποστήριξη του Δυτικού κόσμου προς το Ισραήλ και επισήμανε την ανάγκη για μια πιο εξισορροπημένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Η επίκλησή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αποφύγουν περαιτέρω επιθέσεις, δείχνει την αποφυγή λήψης θέσης στα γεγονότα και προσπαθεί να τοποθετηθεί ως φωνή που αντιτίθεται στη βία και την αδικία, προσφεύγοντας στην κλασική ‘νουθεσία’ περί εξεύρεσης διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

«Όλα τα μέρη θα πρέπει να γνωρίζουν το γεγονός ότι το να σηκώνουμε συνεχώς τα χέρια ψηλά σε εντάσεις δεν θα πετύχουμε τίποτα. Ούτε το να ρίχνουμε λάδι τη φωτιά ούτε το να χαϊδεύουμε συνεχώς την κυβέρνηση Νετανιάχου θα ωφελήσει κανέναν. Καλούμε όλους τους πρωταγωνιστές να σταματήσουν τις επιθέσεις και να ενεργήσουν υπεύθυνα. Αν δεν σταματήσουν οι διώξεις και η γενοκτονία στη Γάζα, είναι σαφές ότι η περιοχή μας θα φέρει νέες εντάσεις».

Επίθεση Ιράν

Επικρίνοντας σφοδρά τις πολιτικές της Δύσης και του Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ξεκάθαρα ότι την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την προκάλεσε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου έδειξαν τόσο τη στάση των δύο μέτρων και σταθμών της Δύσης, όσο επίσης ανέδειξαν ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου που θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή δεν είναι μακριά. Η πηγή του προβλήματος στο τελευταίο περιστατικό πρέπει να εντοπιστεί σωστά. Το να γίνει μια αξιολόγηση μόνο με το βλέμμα στη νύχτα της 13ης Απριλίου δεν θα είναι μια δίκαιη, δικαιολογημένη και με αρχές στάση. Από τις 7 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση προβαίνει σε προκλητικά βήματα για να εξαπλώσει τη φωτιά στην περιοχή. Η στοχοποίηση της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό από το Ισραήλ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης της Βιέννης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εκτός από μερικές χώρες, κανείς δεν αντέδρασε στην αγενή συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης που παραβιάζει τα διεθνή ήθη. Όσοι δεν ύψωσαν τη φωνή τους κατά της επιθετικής συμπεριφοράς του Ισραήλ επί μήνες, έσπευσαν να συναγωνιστούν τώρα να καταδικάσουν την αντίδραση του Ιράν. Ωστόσο, ο ίδιος ο Νετανιάχου είναι αυτός που πρέπει να καταδικαστεί πρώτος. Δεν είναι άλλος από τον Νετανιάχου, που διαπράττει εδώ και 193 ημέρες γενοκτονία μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, σκοτώνοντας περισσότερους από 34.000 αθώους ανθρώπους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, βρεφών και αμάχων, σκοτώνοντας μέλη του Τύπου που δεν έχουν άλλο σκοπό από το να μεταδίδουν ειδήσεις, βομβαρδίζοντας σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά, προσφυγικούς καταυλισμούς, ακόμη και ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για να λάβουν προμήθειες βοήθειας, και επιδεικνύοντας κάθε είδους κακομαθημένη συμπεριφορά. Ο Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τόσο των δικών του πολιτών όσο και όλων των λαών της περιοχής προκειμένου να παρατείνει την πολιτική του ζωή.

Είναι αδιαμφισβήτητο πώς η γενεσιουργός αιτία της έντασης τη νύχτα της 13ης Απριλίου είναι ο Νετανιάχου και η αιμοσταγής κυβέρνησή του. Πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις που γίνονται χωρίς να αναγνωρίζεται αυτό το γεγονός, δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος στο να μειωθεί η ένταση».

Είχαμε προειδοποιήσει...

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισήμανε ότι είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της εξάπλωσης του πολέμου σε ευρύτερη κλίμακα και είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την περαιτέρω βία.

«Από την πρώτη ημέρα της κρίσης στη Γάζα, επιστήσαμε την προσοχή στον κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ενώ προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την αιματοχυσία και να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, καταβάλλαμε επίσης έντονες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να αποτρέψουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων».

Τουρκική η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Στο μεταξύ, επεσήμανε ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, κάτι που ενδυναμώνει τη θέση της ως πρωταγωνιστής στις προσπάθειες ανακούφισης περιοχών που βιώνουν συγκρούσεις και κρίσεις.

«Με το 9ο πλοίο καλής θέλησης 3.774 τόνων, το οποίο απέπλευσε σήμερα, η Τουρκία ενίσχυσε τη θέση της ως η χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Διάψευση εμπορίου με Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε και στις επικρίσεις σχετικά με τη συνέχιση του εμπορίου της χώρας του προς το Ισραήλ και ειδικά για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Τελ Αβίβ, υπογραμμίζοντας την αδικία των κατηγοριών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον της κυβέρνησής του.

«Μετά την 7η Οκτωβρίου, η Τουρκία είναι η χώρα που πρωτοστάτησε στον περιορισμό των εξαγωγών κατά του Ισραήλ. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνησή μας έχει δυστυχώς υποστεί πολύ άδικες, καιροσκοπικές κατηγορίες. Ειδικότερα, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνους που συκοφάντησαν τη Δημοκρατία της Τουρκίας σχετικά με τα καύσιμα αεροσκαφών, παρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Η Τουρκία δεν επέτρεπε την πώληση οποιουδήποτε υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ πολύ πριν από τις σφαγές».

Ανακοινώνει νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες για αποτροπή αντεπίθεσης του Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, συντασσόμενος με την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε μια σειρά από νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας να αποτρέψει μια αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Ως Τουρκία, έχουμε αυξήσει τις επαφές μας ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο ημέρες, προκειμένου να μην περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι σφαγές στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών μας μίλησε με τους ομολόγους του της Αμερικής, του Ιράν, της Βρετανίας, της Ιορδανίας και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Χθες, είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την τηλεφωνική μας διπλωματία καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας».

Εποχή Drones στους σύγχρονους πολέμους

Η αυξημένη εμπλοκή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην τελευταία επίθεση του Ιράν επιβεβαιώνει, κατά τον Ερντογάν, τη στρατηγική επένδυση της Τουρκίας στα drones, που βρήκε την ευκαιρία να εκθειάσει για άλλη μια φορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί υπό την ηγεσία του στην εξέλιξη των πολεμικών μέσων.

«Στα πρόσφατα γεγονότα, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία των επιτευγμάτων μας στην αμυντική βιομηχανία, ιδίως στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Έχουμε μειώσει την εξάρτησή μας από το εξωτερικό, η οποία ήταν περίπου 80% όταν αναλάβαμε την εξουσία, στο 20% σήμερα. Όσοι θυμούνται εκείνες τις ημέρες γνωρίζουν πολύ καλά κάτω από ποιες δύσκολες συνθήκες προμηθευτήκαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ πριν από περίπου 16 ή 17 χρόνια.

Υπήρχαν τέτοιες μέρες που ακόμη και τα όπλα που είχαμε πληρώσει προκαταβολικά δεν παραδίδονταν. Υποστήκαμε εμπάργκο από τους συμμάχους μας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών μας στη Συρία. Εδώ θα ήθελα να δηλώσω καθαρά και ξάστερα ότι αν δεν είχαμε δείξει τη βούληση να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι τον έλεγχο, θα αντιμετωπίζαμε ακόμη και σήμερα τα ίδια προβλήματα.

Ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξάγουμε τα προϊόντα της αμυντικής μας βιομηχανίας έχει αυξηθεί σε 185 και ο αριθμός των εξαγόμενων προϊόντων, ιδίως των UAV και των χερσαίων οχημάτων, των ναυτικών πλατφορμών, έχει φθάσει τις 230. Από το 2012, έχουμε υπογράψει συμβάσεις με συνολικά 50 χώρες για 770 μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Η Τουρκία «νησίδα σταθερότητας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη χώρα του ως "νησίδα σταθερότητας" μέσα σε μια ταραχώρη περιοχή, ενώ ανέδειξε την αμυντική βιομηχανία ως κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής του στρατηγικής.

«Ενώ ο κόσμος βρίσκεται υπό τη μέγγενη πολέμων, συγκρούσεων, πολιτικών και οικονομικών κρίσεων και κοινωνικών αναταραχών, η Τουρκία, δόξα τον Αλλάχ, διατηρεί το καθεστώς της ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή. Πίσω από αυτό βρίσκεται η ισορροπημένη και η αρχών πολιτική που ακολουθούμε στην εξωτερική πολιτική και τα ιστορικά επιτεύγματα που έχουμε καταφέρει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙράνΙσραήλ