Κόσμος|17.05.2024 18:47

Ισραήλ: Βρέθηκαν νεκροί 3 όμηροι της Χαμάς, ανάμεσά τους και η Σάνι Λουκ - Ενημέρωση από IDF

Newsroom

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι ανακοίνωσε σήμερα (17/5) ότι τρεις σοροί ομήρων από το φεστιβάλ Nova , εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και η Σάνι Λουκ που είχε έρθει από τη Γερμανία για το φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, η οποία εμφανιζόταν χωρίς τις αισθήσεις της στην καρότσα ενός αγροτικού με άνδρες της Χαμάς.

Οι άλλες δυο σοροί ανήκουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση στους Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζίκ Γκαλέντερ και βρέθηκαν όλες στη Τζαμπαλίγια της Γάζας σε σήραγγες της Χαμάς.

Η Σάνι Λουκ είχε απαχθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στο Reim. Η νεαρή διακρινόταν σε πλάνα, λίγο μετά την επίθεση, να είναι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού των μαχητών της Χαμάς, που την περιέφεραν ημίγυμνη με σοβαρά σημάδια κακοποίησης στο σώμα της.

Υπουργοί Εξωτερικών 13 κρατών καλούν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα

την ίδια ώρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών από 13 χώρες καλούν με κοινή τους επιστολή το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, οι υπουργοί καλούν επίσης να επιτραπεί σε μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσουν στον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό που ζει σε άθλιες συνθήκες πολιορκημένος στον θύλακα. Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται οι ΥΠΕΞ των έξι από τις επτά χώρες της G7, πλην των ΗΠΑ.

Τι ζητούν οι ΥΠΕΞ

Στο τετρασέλιδο κείμενο με παραλήπτη τον ομόλογό τους Ισραέλ Κατς, υπογραμμίζουν πως υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα και θυμίζουν πως καταδίκασαν την επίθεση του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα καλούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν σταματά να χειροτερεύει.

Πιο συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με την εφηερίδα καλούν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν όλες τις χερσαίες διελεύσεις προς τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι επιχειρήσεις στη Ράφα

Πριν από μια εβδομάδα και πλέον, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να διεξάγει επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, και μονάδες του κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης. Έκτοτε, η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σταματήσει μέσω αυτού του νευραλγικής σημασίας περάσματος. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αλληλοκατηγορούνται για το γεγονός αυτό.

Ποιοι υπογράφουν

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των επικεφαλής της διπλωματίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς επίσης και της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, τς Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε την ανάπτυξη περαιτέρω δυνάμεων στη Ράφα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες έχουν βομβαρδιστεί ήδη εκατοντάδες θέσεις της Χαμάς και έχουν καταστραφεί αρκετές υπόγειες σήραγγες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν πλέον φύγει από την πόλη στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΟΥ: Τα στοιχεία για τους νεκρούς στη Γάζα είναι ακριβή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την πλήρη εμπιστοσύνη του στα στοιχεία για τους θανάτους που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μετά την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ισραήλ της μεταβολής των αριθμών αυτών.

Στους 35.000 οι νεκροί 

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα την ανάλυση του συνολικού αριθμού των θυμάτων, που ανέρχονται σε περίπου 35.000, σημειώνοντας ότι σχεδόν 25.000 εξ αυτών έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί πλήρως. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν δημοσιοποιήσει εκ νέου τα στοιχεία αυτά.

«Το γεγονός ότι τώρα έχουν ταυτοποιήσει 25.000 ανθρώπους είναι ένα βήμα προς τα μπροστά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα» με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

ΧαμάςειδήσειςνεκροίΙσραήλειδήσεις τώρα