Κόσμος|18.04.2024 19:30

Μέση Ανατολή: Το αντάλλαγμα που πήρε το Ισραήλ για να μην κάνει μεγάλη επίθεση στο Ιράν

Newsroom

Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το σχέδιο του Ισραήλ για πιθανή επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, σε αντάλλαγμα να μην πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον του Ιράν, αναφέρουν οι Times of Israel.

Όπως μετάφερε σχετικά ανώνυμος αξιωματούχος στο δίκτυο Al-Araby Al-Jadeed: «Η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε αποδοχή του σχεδίου που είχε παρουσιάσει προηγουμένως η κατοχική κυβέρνηση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα να μην πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ιράν».

Την ίδια στιγμή Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επιχείρησης.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, τέσσερα τάγματα της Χαμάς πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ράφα μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν καταφύγει εκεί αφού τράπηκαν σε φυγή από τις μάχες σε άλλα μέρη της Λωρίδας. Στη Ράφα, επίσης, εκτιμά το Ισραήλ ότι κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, πιθανώς μαζί με ισραηλινούς ομήρους.

Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ πως ξέρει πού είναι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις

Την ίδια στιγμή, το Ιράν θα μπορούσε να αναθεωρήσει το πυρηνικό του δόγμα, λέει ανώτερος διοικητής των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Tasnim.

«Οι απειλές του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μας επιτρέπουν να επανεξετάσουμε το πυρηνικό μας δόγμα και να παρεκκλίνουμε από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας», δήλωσε ο Ahmad Haghtalab, υπεύθυνος για την πυρηνική ασφάλεια, όπως μεταδίδει το Sky News.

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς θελήσει να αναλάβει δράση εναντίον των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων, οπωσδήποτε θα ανταποδώσουμε με προηγμένους πυραύλους εναντίον των δικών τους πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Μάλιστα, ο διοικητής δήλωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ έχουν εντοπιστεί, προσθέτοντας ότι «είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη».

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πάντως, έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, για το οποίο ορισμένοι στη Δύση υποψιάζονται ότι έχει στρατιωτικούς στόχους.

Η Τεχεράνη ανέκαθεν υποστήριζε ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα ήταν αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για άμεσα αντίποινα 

Από πλευράς του Ισραήλ, η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια το Σαββατοκύριακο, αλλά τελικά δεν έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια που της παρουσιάστηκαν, μετέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Νετανιάχου: «Η χώρα έχει δικαίωμα να προστατευθεί»

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios Αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του έχει δικαίωμα να «προστατευθεί», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που επιδιώκει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε προτού φθάσει στην ισραηλινή επικράτεια. Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στην ιστορία. Η Τεχεράνη υποστήριξε πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό.

ΙσραήλΗΠΑειδήσειςΙράνΜέση Ανατολήειδήσεις τώρα