Κόσμος|24.04.2024 13:28

Γκιουλέρ: Η συνάντηση για τα ΜΟΕ πήγε καλά - Όταν ο Σταϊνμάγερ τελειώσει με το ντονέρ, θα συζητήσουμε και για Eurofighters

Μαρία Ζαχαράκη

Θετικά αποτίμησε τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, όπως και τις συζητήσεις για την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Τι είπε για τα Eurofighters

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε όσον αφορά τα ευρωπαϊκά μαχητικά Eurofighters, τα οποία αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος με το Γερμανό ομόλογό του, Σταϊνμάγερ, «αφού τελειώσει με το κόψιμο του ντονέρ», όπως είπε χαριτολογώντας ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη δεξίωση στην τουρκική βουλή με αφορμή τη γιορτή της 23ης Απριλίου της Εθνικής Κυριαρχίας και της Ημέρας του Παιδιού, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Τουρκίας-Ελλάδας σχολίασε ότι, «θα μάθουμε όταν επιστρέψει η αντιπροσωπεία, αλλά πήγε καλά. Η συζήτηση διεξάγεται με αμοιβαία καλή θέληση».

Για τα F-16 

Σχετικά με τη διαδικασία σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Γκιουλέρ είπε, «συζητάμε. Σύντομα θα μάθετε πού είμαστε με όλα, δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ίδρυση κοινού κέντρου επιχειρήσεων με το Ιράκ για την καταπολέμηση του ΡΚΚ, ο Γκιουλέρ είπε: «Θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο πάνω σε αυτό. Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Μετά από αυτό, θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες του κοινού κέντρου επιχειρήσεων. Τώρα μόλις οι δύο πλευρές έλαβαν μια κοινή απόφαση για την ίδρυση του».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ρωτήθηκε και για την αγορά Eurofighter και είπε: «Ο πρόεδρος της Γερμανίας τώρα κόβει ντονέρ. Θα τον ρωτήσουμε αφού τελειώσει».

ειδήσεις τώραΜέτρα Οικοδόμησης ΕμπιστοσύνηςΤουρκίαελληνοτουρκικά