Κόσμος|12.05.2024 19:50

Το Άγιο Φως στα Ιεροσόλυμα, η παλαιστινιή keffiyeh που «αναστάτωσε» τη σκηνή της Eurovision και το ζεύγος Μέγκαν - Χάρι σακτη Νιγηρία: Η εβδομάδα σε φωτογραφίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Eurokinissi)
(Associated Press)
(Eurokinissi)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Πορτ o Πρενς, 03/05

Η σορός ενός άνδρα που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς σε μια λίμνη αίματος σε γειτονιά της πόλης της Αϊτής. Η Αϊτή μαστίζεται από αστάθεια και πολυδιάστατη κρίση, ιδίως πολιτική και ασφάλειας, εδώ και δεκαετίες. Όμως από τα τέλη του Φεβρουαρίου, συμμορίες, που λυμαίνονταν κι έλεγχαν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας, ειδικά της πρωτεύουσας, συνασπίστηκαν κι άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον στρατηγικών τοποθεσιών στην Πορτ-ο-Πρενς, με δημόσια διακηρυγμένο στόχο να ανατρέψουν τον παραιτηθέντα -πλέον- πρωθυπουργό, Αριέλ Ανρί. (Associated Press)

Ισθμός Κορίνθου, 03/05

Το γαλλικό ιστιοφόρο «BELEM» ρυμουλκείται μέσω της διώρυγας της Κορίνθου όσο μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία (Associated Press)

Ιεροσόλυμα, 04/05

Με λαμπρότητα, παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε και φέτος στον Ναό της Αναστάσεως η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα δέσμη με 33 κεριά και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα, υπό τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως. (Eurokinissi)

Αθήνα, 04/05

Όλα έτοιμα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ για το πασχαλινό τραπέζι που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων σε μία προσπάθεια να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας. Το ανοιχτό Γεύμα Αγάπης πραγματοποιήθηκε το Πάσχα και πλαισιώθηκε με μουσική αλλά και καλή διάθεση που μας έφερε όλους πιο κοντά. Το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. (Eurokinissi)

Παρίσι, 06/05

Η Πενγκ Λινγιουάν, σύζυγος του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, ποζάρουν μπροστά από το ρολόι του μουσείου Orsay στη γαλλική πρωτεύουσα. (Associated Press)

Μάλμε, 07/05

Ο πρώτος ημιτελικός της φετινής Eurovision ήταν γεμάτος μ' εξαιρετικές ερμηνείες, φαντασμαγορικά εφέ, εντυπωσιακές δημιουργίες και αρκετές συγκινητικές στιγμές.  Η ερμηνεία του Eric Saade είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο 33χρονος καλλιτέχνης, που είναι μισός Σουηδός και μισός Παλαιστίνιος, τραγούδησε κρατώντας ένα παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή του στον λαό της Παλαιστίνης εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ.Ως αποτέλεσμα αυτής της πράξης, ο επίσημος λογαριασμός της Eurovision στο Instagram αποφάσισε να μη δημοσιεύσει το βίντεο της εμφάνισής του, σε αντίθεση με όλα τ' άλλα performances. Ο μουσικός διαγωνισμός έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικά ζητήματα και αποκλείει τη χρήση σημαιών της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τη Eurovision, εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με το συμβάν, δηλώνοντας: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε μαζί σας μετά τη ζωντανή μετάδοση, εάν χρειαστεί».(Associated Press)

Αμπούγια, 10/05

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μάρκλ κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Ακαδημία Lights της Νιγηρίας. Ο Βρετανός πρίγκιπας και η σύζυγός του έφτασαν στην αφρικανική χώρα για τους Αγώνες Invictus, των οποίων είναι ιδρυτές. Στόχος του φιλανθρωπικού θεσμού είναι η αποκατάσταση των τραυματιών και ασθενών  στρατιωτών και βετεράνων. (Associated Press)

ΠαλαιστίνηEurovisionΠάσχαΠαρίσισυμμορίεςειδήσεις τώραΑϊτήΆγιο Φως