Κόσμος|08.04.2019 11:57

Κρίσιμο ταξίδι του Ερντογάν στη Ρωσία

Newsroom

Σε δηλώσεις πριν από το κρίσιμο ταξίδι του στη Μόσχα προέβη το πρωί της Δευτέρας (8/4) ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το «καυτό» θέμα των S-400, το μήλο της έριδος μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας-Ρωσίας.

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μόνο ότι θα συζητήσει το θέμα της άρσης της βίζας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα βρήκε την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον του Ισραήλ και του Νετανιάχου και να μιλήσει για τις μετεκλογικές ενέργειες της κυβέρνησής του στο θέμα της επανακαταμέτρησης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ενισχύεται ολοένα η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και επισήμανε ότι είναι η τρίτη φορά που συναντάται φέτος με το Ρώσο ομόλογό του τετ α τετ. «Θα εξετάσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Θα συζητήσουμε περιφερειακά θέματα και ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας, καθώς και διεθνή ζητήματα», είπε. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα συζητήσουν επίσης τη διεύρυνση των οικονομικών τους σχέσεων, ενώ υπενθύμισε ότι το 2019 θα είναι έτος τουρισμού Τουρκίας – Ρωσίας και στο πλαίσιο αυτό θα παρακολουθήσει απόψε την όπερα "Τροία" στο θέατρο Μπαλσόι. 

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέχεια από τους δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφορούσαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τις δημοτικές εκλογές.

Αναφορικά με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι ενέργειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι πάντα αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Ορισμένα βήματα, όπως είναι το θέμα της πρωτεύουσας και των υψιπέδων του Γκολάν είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη δεν ακολούθησαν, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιθυμία του Ισραήλ για δημιουργία τετελεσμένων. Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία θα συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα

Για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία ανέφερε ότι σχεδόν όλη η εκλογική διαδικασία ήταν παράτυπη και ότι έγιναν "οργανωμένα αδικήματα" και "νοθεία στην κάλπη", τα οποία έχουν καταγραφεί σε τηλεόραση και κάμερες. «Για όλα αυτά θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς θα κάνουν αυτό που πρέπει.

ΡωσίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΒλαντίμιρ Πούτιν