Κόσμος|25.05.2024 05:31

Σεξουαλική αϋπνία: Ποια είναι η σπάνια πάθηση που οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν σεξ ενώ κοιμούνται – Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Newsroom

Η «Σεξουαλική αϋπνία», γνωστή και ως Sexsomnia, είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση.

Είναι μια σωματική διαταραχή που καταγράφεται στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, στην οποία οι άνθρωποι κάνουν σεξ κατά στη διάρκεια του ύπνου τους... χωρίς όμως να το αντιλαμβάνονται!

Η εν λόγω συμπεριφορά χαρακτηρίζεται έτσι γιατί το άτοµο εµπλέκεται σε σεξουαλικές πράξεις στον ύπνο του, ενώ όταν ξυπνήσει δεν θυµάται τίποτα. Είναι δηλαδή σαν την υπνοβασία, αλλά με σεξ.

Μάλιστα, σε παλαιότερη έρευνα Καναδών ερευνητών, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, ανακαλύφθηκε ότι σχεδόν ένας στους 12 ανθρώπους παραδέχεται ότι επιδόθηκε σε κάποιου είδους σεξουαλική πράξη, ενώ κοιμόταν.

«Πρόκειται για διαταραχές της διέγερσης», δήλωσε ο Δρ Carlos Schenck, καθηγητής και ανώτερος ψυχίατρος στο Hennepin County Medical Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος έχει μελετήσει τη σπάνια πάθηση εδώ και δεκαετίες. «Εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια του πιο αργού, βαθύτερου σταδίου του ύπνου, που ονομάζεται ύπνος δέλτα. Είναι σαν να χτυπάει ένας συναγερμός ή μια σκανδάλη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μεταφέρεστε από το υπόγειο στην ταράτσα σε χρόνο μηδέν» προσθέτει και συνεχίζει επίσης «Η νόησή σας είναι σε βαθύ ύπνο και δεν είστε με το πρόγραμμα, αλλά το σώμα σας είναι ενεργοποιημένο. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί τότε αρχίζετε να περπατάτε και να τρέχετε και να κάνετε όλα τα είδη των πραγμάτων χωρίς το μυαλό σας να είναι ξύπνιο».

Δύσκολο να μελετηθεί η Σεξουαλική αϋπνία

Είναι δύσκολο να μελετήσει κανείς τη σεξουαλική αϋπνία, επειδή αν οι άνθρωποι δεν τραυματιστούν πολλοί δεν έχουν ιδέα για την ασυνείδητη σεξουαλική τους δραστηριότητα μέχρι να τους το πει ο σύντροφος στο κρεβάτι.

Μια μελέτη του 2010 εξέτασε 1.000 τυχαία επιλεγμένους ενήλικες στη Νορβηγία και διαπίστωσε ότι περίπου το 7% είχε βιώσει σεξουαλική αϋπνία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ σχεδόν το 3% ζει σήμερα με την κατάσταση αυτή.

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφό τους και δεν ενοχλεί κανέναν από τους δύο. Έτσι είναι πιθανό αυτό να είναι συναινετικό για κάποιους», δήλωσε η Jennifer Mundt, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής του ύπνου, ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. «Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις όπου είναι ανησυχητικό για τον σύντροφο και για το άτομο που το κάνει μόλις συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει» προσθέτει.

Η σεξουαλική αϋπνία μπορεί να καταστρέψει ζωές

Τα επεισόδια ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2005, σύμφωνα με τον σύζυγο μιας γυναίκας. Περίπου δύο φορές το μήνα η γυναίκα του βογκούσε σεξουαλικά και επιδιδόταν σε «βρώμικες κουβέντες», λέξεις που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ όταν ήταν ξύπνια, είπε στον Schenck, ο οποίος περιέθαλψε τη γυναίκα και δημοσίευσε την ανώνυμη περίπτωσή της το 2021.

Κατά καιρούς η γυναίκα χάιδευε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκαναν σεξ μέχρι που εκείνη συνήλθε και κατηγόρησε τον σύζυγό της ότι την ανάγκασε να κάνει σεξ.

Επίσης, αυνανιζόταν ενώ φώναζε τα ονόματα άλλων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα συναδέλφου της, οδηγώντας τον σύζυγό της να πιστέψει ότι τον απατούσε. Ωστόσο, οι σύντροφοι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι οι άνθρωποι με σεξουαλική αϋπνία επιτρέπουν σε ένα μυστικό να ξεφύγει από το υποσυνείδητό τους, δήλωσε η Schenck.

«Ο εγκέφαλος που κοιμάται είναι πολύ διαφορετικά καλωδιωμένος από τον εγκέφαλο που βρίσκεται σε εγρήγορση», είπε. «Δεν έχετε συνείδηση όταν κοιμάστε, οπότε δεν μπορείτε να καταλήξετε σε κανένα έγκυρο συμπέρασμα σχετικά με το λεγόμενο ψέμα ή την αλήθεια στον ύπνο σας».

«Δεν θυμάμαι τίποτα»

Η γυναίκα αρνιόταν να πιστέψει τις περιγραφές του συζύγου της για τη συμπεριφορά της για χρόνια και τελικά ζήτησε επαγγελματική θεραπεία το 2015, αφού ο 9χρονος γιος της την άκουσε να βογκάει σεξουαλικά ενώ κοιμόταν.

«Αυτό ήταν τρομερό, τρομερό», δήλωσε η Schenck. «Και αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό για αυτούς τους ασθενείς είναι ότι έχουν πλήρη αμνησία. Είναι ο σύντροφος στο κρεβάτι ή το μέλος της οικογένειας που τους λέει: "Έκανες αυτό, γιατί έκανες εκείνο;" και τότε ο ασθενής λέει: "Δεν θυμάμαι τίποτα". Έτσι, είναι πραγματικά αμήχανοι, γεμάτοι ντροπή, πολύ απολογητικοί και εντελώς δυστυχισμένοι».

Κατά καιρούς, οι άνθρωποι έχουν ακόμη και συλληφθεί για τις συμπεριφορές τους. «Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν νομικές συνέπειες από τις σεξουαλικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα με ανηλίκους, αλλά και με επιθετικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου», δήλωσε ο Schenck.

«Υπάρχει ένας ολόκληρος τομέας της ιατροδικαστικής του ύπνου για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», είπε. «Κάνουν πολύ ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, ιστορικά περιστατικών και συνεντεύξεις με συγγενείς και άλλους για να ξεκαθαρίσουν αν πρόκειται για δικαιολογία ή για πραγματικό περιστατικό».

Τι πυροδοτεί τη σεξουαλική αϋπνία;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψετε ότι θα αναπτύξετε παραϋπνία. Μερικοί άνθρωποι που έχουν υπνοβασία ή περπάτημα ως παιδιά αναπτύσσουν σεξουαλική αϋπνία ή άλλη παραϋπνία ως ενήλικες, αλλά πολλοί άλλοι δεν αναπτύσσουν, δήλωσε ο Schenck.

«Δεν γνωρίζουμε την τελική αιτία, αλλά υπάρχει μια γενετική συνιστώσα», είπε. «Εάν έχετε τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού στην οικογένεια με παρασυστασία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μία. Στη συνέχεια, όσο περισσότεροι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού έχουν παρασυστασία, τόσο πιο πιθανό είναι η πάθηση να παραμείνει στην ενήλικη ζωή ή να επανεμφανιστεί».

Η ύπαρξη αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο μπορεί επίσης να αποτελεί έναυσμα. Ονομάζεται επίσης OSA, η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή ασθένεια του ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά για 10 δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά πολλές φορές ανά ώρα κάθε βράδυ. Η πάθηση εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες, αν και πλέον την εμφανίζουν περισσότερες γυναίκες.

«Είναι το κράτημα της αναπνοής ή η άπνοια από την αποφρακτική άπνοια ύπνου που πυροδοτεί τη διέγερση, συνήθως στους άνδρες, η οποία στη συνέχεια πυροδοτεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές στον ύπνο», δήλωσε ο Schenck. «Αφού διαγνώσετε την άπνοια ύπνου και θεραπεύσετε τον ασθενή, η θεραπεία δεν ελέγχει μόνο την άπνοια ύπνου, αλλά και τη δευτερογενή σεξουαλική αϋπνία».

Υπάρχουν φάρμακα όπως η κλοναζεπάμη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την επιληψία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και τη διαταραχή πανικού, που μπορούν να ελέγξουν με επιτυχία την ανεπιθύμητη σεξουαλική αϋπνία για πολλούς αλλά όχι για όλους.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν βοήθησε την 41χρονη γυναίκα την οποία περιέθαλψε η Schenck αφού την άκουσε ο γιος της, αλλά η παραίτηση από τη δουλειά της με υψηλό στρες την βοήθησε. Άρχισε να κοιμάται σταθερά για έξι έως επτά ώρες χωρίς να επανεμφανιστεί η σεξουαλική της αϋπνία.

«Είναι τόσο ενδιαφέρον, επειδή πολλοί άνθρωποι με άγχος γίνονται υποσεξουαλικοί, δεν ενδιαφέρονται για το σεξ», δήλωσε η Schenck. «Και για άλλους, συμβαίνει το αντίθετο. Επομένως, δεν υπάρχει 100% απόλυτος κανόνας».

ασθενείςσεξειδήσειςσεξουαλική εκμετάλλευσηειδήσεις τώρααϋπνία