Κόσμος|20.04.2019 12:25

Η Πόλη δραπετεύει με μπίρα και κρυφά φιλιά

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

DJ sets, live µε τη Σακίρα και τον Νικ Κέιβ, drag queen show αλλά και swinger πάρτι. «Η ερντογανική Τουρκία, παρότι χωρισµένη στα δύο, συνεχίζει να διαθέτει τα πάντα» παραδέχεται ο Τσαταγκάι, από τους γνωστότερους bloggers στη χώρα. Ακόµα και σε εποχές ύφεσης, µε την τουρκική λίρα στα τάρταρα, τα έσοδα στα µπαρ και τα µουσικά live της Πόλης, της Aγκυρας, της Σµύρνης και του Μπόντρουµ παραµένουν υψηλά. Ο βασιλιάς του αλκοόλ στα τουρκικά στέκια του 2019 όπου µπορείς να ξενυχτήσεις παραµένει µε διαφορά η µπίρα.

Την Αϊτσα και τη Μουγκέ τις συναντώ στο Μπέγιογλου (Πέραν). Εχουν και οι δύο piercing και πολύχρωµα µαλλιά. ∆εν είναι τουρίστριες, όπως νοµίζεις πρωτοαντικρίζοντάς τες. Είναι ντόπιες φοιτήτριες και κάνουν το ίδιο πράγµα που κάνει η γενιά των κοσµικών 20άρηδων στην Κωνσταντινούπολη, που προσπαθεί να τη βγάλει φτηνά. Αγοράζουν µπίρες από σούπερ µάρκετ τις οποίες πίνουν κατόπιν δίπλα από τον Βόσπορο.

«H µπίρα σε µπαρ κοστίζει 17 µε 20 λίρες» λέει η µαθητευόµενη δηµοσιογράφος Εζγκί. Είναι το πιο φτηνό αλκοόλ, γιατί έχει τον µικρότερο φόρο συγκριτικά µε τα υπόλοιπα αλκοολούχα. Μετά την εφηµερίδα συνήθως γυρνάει σπίτι της και βλέπει µε τον φίλο της σειρές στο NETFLIX. «Οταν έχουµε λεφτά πηγαίνουµε σε live, αλλά πρέπει να προλάβουµε τα µέσα συγκοινωνίας, που σταµατάνε στις 12, για να γλιτώσουµε το ταξί. Το NETFLIX µάς έχει σώσει».

«Η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τα ποτά. Τα 70 ml ρακής [το δικό µας ούζο, ποτό που καταναλώνεται πολύ περισσότερο από τις µπίρες στα εστιατόρια] εκτοξεύτηκαν στις 240 λίρες» προσθέτει ο Τσαν, ένα µοντέρνο παιδί που έχει χτυπήσει τατουάζ στο χέρι την καλλιγραφική υπογραφή του Ατατούρκ. Μια βραδιά του 40χρονου αρχιτέκτονα Ακίν, που θα βγει το πολύ δύο φορές τη βδοµάδα, ξεκινάει µε ψαροφαγία και ρακή στο Ασιρλίκ Μεϊχανέ, στα ασιατικά παράλια, που είναι must προορισµός, και καταλήγει µε live µουσική στο περίφηµο Dorock.

Στον παλµό του Ταξίµ

Η κύρια έξοδος όλων των γενεών στις ζώνες που σερβίρεται αλκοόλ και δεν θα συναντήσεις εύκολα µαντίλα, στο Καντίκιοϊ, το Μπεζικτάς, το Ταξίµ, το Μπέγιογλου, το Μπεµπέκ και το Καράκιοϊ, είναι διαχρονικά τα µεϊχανέ, εκεί όπου οι απίθανοι πολίτικοι µεζέδες θα συνοδευτούν µε άφθονη ρακή και οι λογαριασµοί θα είναι υψηλοί.

Πριν από 15 χρόνια το Ταξίµ ήταν µια περιοχή που έσφυζε από ζωντάνια, κινηµατική νεολαία και φηµιζόταν ακόµη και για τα rave parties σε διαµερίσµατα. Σήµερα οι µαντίλες και τα νικάµπ εναλλάσσονται µε τα µίνι και τα σορτσάκια. Εύπορες κοριτσοπαρέες από το Ιράν ή τη Σαουδική Αραβία έρχονται στην Πόλη, το Μποντρούµ, τη Σµύρνη, για να κάνουν κλάµπινγκ χωρίς έλεγχο, χωρίς µαντίλα. Οι Τουρκάλες µε µαντίλα που σπουδάζουν σε πανεπιστήµια µπορεί να µη φλερτάρουν, να µη φιλιούνται µε τον σύντροφό τους δηµοσίως, αλλά µπορούν να το κάνουν άνετα σε συγκεκριµένα, ευρωπαϊκού τύπου, µπαρ -αρκεί να έχεις τα λεφτά- µε θέα τον Βόσπορο. Είναι µια γενιά χειραφετηµένων, µορφωµένων γυναικών που φόρεσαν τη µαντίλα από επιλογή, µου εξηγεί ο Αµερικανοεβραίος Τζέισον, που παντρεύτηκε µια αµερικανοσπουδαγµένη µεγαλοαστή η οποία δηλώνει ευγνώµων στον Ερντογάν επειδή «της έδωσε πίσω τη µαντίλα».

Η Εζγκί ωστόσο έχει δεχτεί επιθέσεις επειδή φιλήθηκε δηµόσια µε το αγόρι της. «Σε περιοχές σαν το Καντίκιοϊ ή το Μπέγιογλου στην Πόλη και το Κιζιλάι στην Αγκυρα µπορείς να είσαι άνετη µε τον σύντροφό σου. Αλλά υπάρχουν και οι περιοχές που αν φιληθείς θα έχεις σοβαρά προβλήµατα. Σκεφτείτε, όµως, την αντίθεση: δεν µπορείς να φιληθείς, όταν στο Ταξίµ τα swinger πάρτι κάνουν θραύση!».

Αποκλειστικός υπεύθυνος για την αλλοίωση της ευρωπαϊκής φυσιογνωµίας της χώρας, και ειδικά της διαχρονικά πολυπολιτισµικής Πόλης, είναι ο Τούρκος πρόεδρος, σύµφωνα µε τον Τσαγκατάι. «Ο Ερντογάν έχει καταστρέψει το Ταξίµ, τη νυχτερινή ζωή του και τη δηµογραφία του. Καλά στέκια υπάρχουν ακόµη, αλλά είναι εµφανώς λιγότερα από το 2010. Η Τουρκία δεν είναι αυτή που ξέραµε» διαπιστώνει.

Ανάµεσα από ζευγάρια, αγοροπαρέες που τρώνε µύδια από τους πλανόδιους και πίνουν µια µπίρα ακούγοντας τους µουσικούς στην Ιστικλάλ, σαν γάτες περνάνε οι τραβεστί, που κάνουν πεζοδρόµιο στο Ταρλάµπασι των µαφιών και της διακίνησης των ουσιών. Είναι πολλά στην περιοχή τα κοµµωτήρια και τα καταστήµατα για τους transgender, που οι Τούρκοι στην καθηµερινότητά τους φαίνεται να τους έχουν αποδεχτεί. «Πριν από τέσσερα χρόνια υπήρχαν περισσότερα drag shows» παρατηρεί ο Τσαγκατάι, «αλλά η συγκεκριµένη σκηνή ακόµη έχει ζωή».

Μια µόδα που επιζεί ακόµη και εν µέσω κρίσης είναι η ενοικίαση διαµερισµάτων όπου οι παρέες θα περάσουν τη βραδιά τους ακούγοντας µουσικές, πίνοντας αλκοόλ και κάνοντας σεξ. «Ερχεται πολύ πιο φτηνά από τα ξενοδοχεία (150 λίρες), όπου κρατάνε τα στοιχεία σου για την αστυνοµία. Κάτι που θέλουµε να αποφύγουµε» προσθέτει ο νεαρός προγραµµατιστής Κιουτάι.

Μουσικές σκηνές

∆εν είναι τυχαίο που στις διεθνείς περιοδείες τους pop stars όπως η Ριάνα κάνουν µια στάση στην Κωνσταντινούπολη, γεµίζοντας το Στάδιο Ινονού. Η µουσική σκηνή της Πόλης παραµένει, κόντρα στις ποικίλες πιέσεις και τις εκρηκτικές αντιθέσεις, πολύ δυναµική. Σχεδόν καθηµερινά µπορείς να βρεις live συναυλίες. O Tαϊλάν είναι σχολικός σύµβουλος, φλαουτίστας και τραγουδιστής. Με το σχήµα του παίζει δυο φορές τη βδοµάδα σε διαφορετικές σκηνές, συγκεντρώνοντας έως και 3.000 άτοµα κοινό. «Το νούµερο είναι µικρό αν το συγκρίνεις µε τον κόσµο που µαζεύουν οι µεγάλοι DJs, όπως ο Aρµέν Μιράν» διαπιστώνει . «Η Κωνσταντινούπολη, ό,τι και να της συµβαίνει, πιστέψτε µε, παραµένει η πόλη της µουσικής»

ΚωνσταντινούποληΤουρκία