Η Ευρώπη «στρατολογεί» την Τουρκία κατά της κινεζικής επιρροής στην Αφρική – Τι αναφέρει έκθεση της ΕΕ
Μαρία ΖαχαράκηΡόλο-κλειδί στη γεωπολιτική παρτίδα στην Αφρική καλεί την Τουρκία να παίξει η ΕΕ με στόχο τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας στη Μαύρη Ήπειρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) προέτρεψε την Τουρκία να αναλάβει ενεργή διαμεσολάβηση στον σχεδιαζόμενο εμπορικό διάδρομο μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας, προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επιρροή της Κίνας στις υποδομές και τη σύνδεση με την Αφρική.
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου, η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική μέσω κοινών έργων με την Άγκυρα, αξιοποιώντας το αυξανόμενο πολιτικό κεφάλαιό της στο Κέρας, κάτι που μείωνε τον γεωπολιτικό χώρο που καταλαμβάνει η Κίνα. Το ECFR επισημαίνει ότι η διαμεσολάβηση της Τουρκίας μπορεί να ενισχύσει τις οικονομικές δομές και τις δομές ασφαλείας της περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στον αγώνα κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Αλ Σαμπάαμπ.
«Η ενεργή συμμετοχή της ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει μια ισχυρή παρουσία στην Αφρική, με την Τουρκία ως βασικό στρατηγικό εταίρο», καταλήγει η έκθεση.
- Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία: Τα προσχέδια και το σενάριο ανταλλαγής του Ντονμπάς με αντάλλαγμα 800 δισ.
- Τέμπη: Εξελίξεις στη δίκη για τα χαμένα βίντεο - «Η Interstar ομολόγησε ότι έγιναν διαγραφές»
- Νέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: «Μας έβαλαν άδικο πρόστιμο 3.700 ευρώ για ρευματοκλοπή και μας έκοψαν το ρεύμα»
- Διαστημική «σαβούρα»: Η κρυφή απειλή πάνω από τα κεφάλια μας και η επαναστατική μέθοδος για τον εντοπισμό της