Κονγκό: Ο πρώην πρόεδρος της χώρας ζητά να μπει τέλος στη δικτατορία
NewsroomΟ Ζοζέφ Καμπιλά, πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, είδε να του γίνεται άρση κοινοβουλευτικής ασυλίας και στη συνέχεια δήλωσε ότι πρέπει να μπει τέλος στη δικτατορία της χώρας του.
«Η δικτατορία πρέπει να τελειώσει και η δημοκρατία, όπως και η καλή οικονομική και κοινωνική διακυβέρνηση, να αποκατασταθεί» είπε ο 53χρονος πρώην πρόεδρος (2001-19) σε μια σπάνια ανακοίνωση που έκανε μέσω του διαδικτύου.
Ο Καμπιλά επιβεβαίωσε επίσης ότι «τις επόμενες ημέρες» θα μεταβεί στην πόλη Γκόμα, η οποία ελέγχεται από την ένοπλη οργάνωση M23, καταγγέλλοντας τις «αυθαίρετες αποφάσεις» του καθεστώτος της Κινσάσα.
«Έπειτα από μια απλή φήμη του δρόμου ή του διαδικτύου για την υποτιθέμενη παρουσία μου στην Γκόμα, όπου θα μεταβώ τις επόμενες ημέρες, το καθεστώς της Κινσάσα έλαβε αυθαίρετες αποφάσεις, με μια επιπολαιότητα που προκαλεί σύγχυση, γεγονός που μαρτυρά την εντυπωσιακή υποχώρηση της δημοκρατίας στη χώρας μας», πρόσθεσε.
Μετά την άρση της ασυλίας του από τη Γερουσία, την Πέμπτη, ο Καμπιλά μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον στρατοδικείου. Η κυβέρνηση τον κατηγορεί για συνέργεια με τους αντάρτες της M23, με φόντο τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική ΛΔ Κονγκό.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων