Κόσμος|05.06.2019 14:11

Ιταλία: Σενάρια πρόωρων εκλογών στη σκιά της κόντρας με την ΕΕ

Γιώργος Σκαφιδάς

Σε τεντωµένο σκοινί, υπό το βάρος εσωτερικών ανταγωνιστικών τάσεων και εξωτερικών πιέσεων, δείχνει να ακροβατεί η κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία ανάµεσα στη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και στο Κίνηµα 5 Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο ακριβώς έναν χρόνο µετά τον σχηµατισµό της. Σαλβίνι και Ντι Μάιο είναι σαφές, έπειτα από 12 µήνες συγκυβέρνησης, ότι δυσκολεύονται να συµφωνήσουν ακόµη και στα πιο απλά.

Ενθαρρυµένος από τη σαρωτική νίκη της Λέγκας στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου (όπου εξασφάλισε το 34,3%), αλλά και από τις δηµοσκοπήσεις που τον παρουσιάζουν σταθερά µπροστά, και µάλιστα µε διαφορά (δίνοντάς του ποσοστά άνω του 30%), ο 46χρονος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Σαλβίνι, εµφανίζει εδώ και καιρό τάσεις αυτονόµησης, λειτουργώντας ο ίδιος ωσάν απόλυτος κυρίαρχος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, πράγµα που προφανώς ενοχλεί τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Υπενθυµίζεται, άλλωστε, ότι δεν ήταν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, αλλά το Κίνηµα 5 Αστέρων (M5S) του 32χρονου νυν υπουργού Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, που ως µεµονωµένο κόµµα είχε έρθει πρώτο σε ψήφους στις τελευταίες εκλογές του Μαρτίου του 2018, εξασφαλίζοντας τότε ποσοστό άνω του 32%.

Εκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Η παράταξη του 32χρονου Ντι Μάιο έχει υποχωρήσει δηµοσκοπικά κοντά στο 20%, µε την καθίζηση να επιβεβαιώνεται και από το 17% που εκείνη έλαβε στις ευρωεκλογές. Στον αντίποδα, η παράταξη του Σαλβίνι εµφανίζεται να έχει εκτοξευθεί κοντά στο 30%, κάτι που επίσης επιβεβαιώθηκε ως τάση και στις ευρωεκλογές. Οι ανατροπές στη δυναµική έχουν επιφέρει αλλαγές και στις διαθέσεις των συγκυβερνώντων.

Πολλοί υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο Σαλβίνι θα ήθελε να οδηγήσει την τρίτη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης ξανά σε βουλευτικές εκλογές, προκειµένου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το µοµέντουµ, εξασφαλίζοντας µια νέα, πολύ πιο ισχυρή και καθαρή για τον ίδιο εντολή διακυβέρνησης. Σηµειώνεται ότι οι επόµενες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία είναι προγραµµατισµένες για το 2023.

Υπουργός της Λέγκας φέρεται, ωστόσο, να δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυµίας, ότι η τρέχουσα ιταλική συγκυβέρνηση δύσκολα θα καταφέρει να αντέξει άλλο έναν χρόνο. Σύµφωνα µε φήµες, η Ιταλία θα µπορούσε να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες ακόµη και τον ερχόµενο Σεπτέµβριο, έπειτα από σχετική απόφαση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, µε την προοπτική η όποια νέα κυβέρνηση να καταφέρει εν συνεχεία -έως το τέλος της χρονιάς- να συµφωνήσει και στον προϋπολογισµό του 2020.

Στο µεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την ιταλική κυβέρνηση να «απολογηθεί» για το δηµόσιο χρέος της χώρας που αυξήθηκε το 2018 (στο 132,2% του ΑΕΠ, από 131,4% το 2017), καθώς και για το έλλειµµα 2,4% στον ιταλικό προϋπολογισµό του 2019, µε τον Ιταλό υπουργό Οικονοµικών Τζιοβάνι Τρία να προκρίνει από την πλευρά του έναν συµβιβασµό, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε καλέσει σε «πόλεµο» ενάντια στις Βρυξέλλες.

Η Κοµισιόν αναµένεται να τοποθετηθεί σήµερα επί του θέµατος, ενδεχοµένως ανοίγοντας τον δρόµο ακόµη και την επιβολή κυρώσεων (οικονοµικών κ.ά.) κατά της Ιταλίας για παραβίαση των κανόνων του Συµφώνου Σταθερότητας. Μέσα σε όλα αυτά, ο προσκείµενος στο Κίνηµα 5 Αστέρων Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε απείλησε το βράδυ της ∆ευτέρας ακόµη και µε παραίτηση εάν οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο δεν καταφέρουν το επόµενο διάστηµα να συµπορευθούν εν ειρήνη.

∆εν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι στην Ιταλία που θεωρούν ότι ο Σαλβίνι ίσως εκµεταλλευτεί την κόντρα του µε την Κοµισιόν για να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. 

προϋπολογισμόςΚίνημα 5 ΑστέρωνΛέγκαΚομισιόνΜατέο ΣαλβίνιΛουίτζι Ντι Μάιο