Κόσμος|27.06.2019 16:04

Εμφύλιος στην ισπανική κεντροδεξιά... για τα μάτια του Σάντσεθ

Γιώργος Σκαφιδάς

Θεωρητικά οι κεντροδεξιοί Ciudadanos στην Ισπανία θα έπρεπε να πλέουν ενωµένοι µέσα σε ανέφελα πελάγη ικανοποίησης, µετά και τις σηµαντικές εκλογικές επιτυχίες των τελευταίων µηνών. Το 12,2% που εξασφάλισαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς και το σχεδόν 16% που είχαν λάβει στις πρόωρες γενικές εκλογές του περασµένου Απριλίου, έγιναν δεκτά ως πολύ θετικά αποτελέσµατα. Ως αποτελέσµατα τα οποία εγγράφουν υποθήκες και για την περαιτέρω ενδυνάµωση της παράταξης µέσα στον χώρο της ευρύτερης ισπανικής ∆εξιάς – ειδικά εάν συνδυαστούν µε την παράλληλη πτωτική πορεία του άλλοτε κραταιού Λαϊκού Κόµµατος (PP).

Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos («Πολίτες» ελληνιστί) του 39χρονου Αλµπέρτ Ριβέρα εµφανίζονται, ωστόσο, ξαφνικά, µόλις λίγες εβδοµάδες µετά τις ευρωεκλογές, να διανύουν φάση εσωτερικών τριγµών και αντιπαραθέσεων, µε τις αιτίες του διχασµού να επικεντρώνονται γύρω από κυρίως δύο θέµατα: το βέτο στις συνοµιλίες µε τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ και το κατά τόπους άνοιγµα σε συµπράξεις µε την ακροδεξιά παράταξη VOX.

Τρία προβεβληµένα στελέχη των Ciudadanos παραιτήθηκαν µέσα σε µόλις λίγες ώρες, εκδηλώνοντας τη διαφωνία τους µε την κεντρική γραµµή που έχει υιοθετήσει η παράταξη ως προς τα προαναφερθέντα θέµατα (ο εκπρόσωπος για θέµατα οικονοµίας Τόνι Ρολντάν, ο ευρωβουλευτής Χαβιέ Ναρτ, και ο επικεφαλής της παράταξης στις Αστούριες Χουάν Βάσκεθ). Παράλληλα, σύννεφα έχουν αρχίσει να κάνουν την εµφάνισή τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από τη συµπόρευση των Ciudadanos µε την παράταξη «Η ∆ηµοκρατία Μπροστά!» του Γάλλου προέδρου Εµανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των ευρωοµάδας των Φιλελευθέρων (πρώην ALDE, νυν Renew Europe) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η καταλανική «El Nacional» επικαλείται, µάλιστα, και δηµοσιεύµατα σύµφωνα µε τα οποία ο Μακρόν υπήρχε το ενδεχόµενο ακόµη και να εκδιώξει τους «Πολίτες» από την οµάδα των Φιλελευθέρων.

Ο Τόνι Ρολντάν, πάντως, αποχώρησε καταγγέλλοντας τη στροφή που έχει κάνει η παράταξη των Ciudadanos προς το VOX, ένα κόµµα της ακροδεξιάς µε την οποία το κόµµα του Αλµπέρτ Ριβέρα πλέον συνεργάζεται σε τοπικό επίπεδο (σε περιοχές όπως είναι η Ανδαλουσία αλλά και η Μαδρίτη). «∆εν συµφωνώ µε τη στρατηγική του κόµµατος. Οι Ciudadanos έχουν αλλάξει» σηµείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στον Τύπο. Ακόµη και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, που έθεσε υποψηφιότητα για τη δηµαρχία της Βαρκελώνης µε τη στήριξη των Ciudadanos (εκείνος έχει διπλή υπηκοότητα), δήλωσε µόλις την περασµένη εβδοµάδα ότι η παράταξη προδίδει τις φιλελεύθερες-προοδευτικές αξίες της.

Σε ανάλογο πνεύµα, ο επικεφαλής του κόµµατος στις Αστούριες, Χουάν Βάσκεθ, αποχώρησε καταγγέλλοντας και εκείνος τη σύµπραξη µε το ακροδεξιό VOX, ενώ διχαστικά φαίνεται να λειτουργεί και η γραµµή που αποκλείει κάθε µετεκλογική διαπραγµάτευση µε τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ για τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ισπανία ή την παροχή ανοχής σε µια κυβέρνηση µειοψηφίας. Ως φαίνεται, υπάρχουν φωνές στον χώρο της ισπανικής κεντροδεξιάς που θα επιθυµούσαν µια πιο ανοιχτή και ευέλικτη στάση απέναντι στους Σοσιαλιστές του 47χρονου Σάντσεθ.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) υπενθυµίζεται ότι ήρθαν πρώτοι στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις (µε σχεδόν 33% στις ευρωεκλογές και σχεδόν 29% στις εθνικές του Απριλίου), αλλά ακόµη βρίσκονται στη διαδικασία σχηµατισµού κυβέρνησης. Μια κυβερνητική σύµπραξη PSOE και Ciudadanos θα είχε 180 έδρες (σε σύνολο 350) και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας. Μπροστά στο ενδεχόµενο µιας τέτοιας σύµπραξης, πολλοί ανθίστανται, ειδικά από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Σε κάθε περίπτωση, το µέλλον της όποιας ισπανικής κυβέρνησης θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει µέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του Ιουλίου.

Πέδρο ΣάντσεθVOXΙσπανίαCiudadanos